نوشته شده توسط : پزشک و درمان

دکتری تخصصی داروسازی شامل یکسری از گرایشات مرتبط با علم داروسازی و شیمی می شود که در سطح آکادمیک برای داوطلبان این رشته ارائه شده است. شرکت در این دوره مختص فارغ التحصیلان دکتری عمومی بوده و دانش آموختگان در نهایت می توانند با پشت سر گذاشتن یک دوره ۴ تا ۷ ساله، وارد بازار کار تخصص خود شوند.

هدف از تحصیل دوره دکتری تخصصی، تربیت متخصصان داروساز برای ارائه خدمات و مراقبت های دارویی در مراکز بهداشتی و درمانی است. متخصصان بعد از پشت سر گذاشتن این دوره قادر خواهند تا در روند درمانی بیماران نقش های مهمی اعم از بهینه کردن تجویز و مصرف دارو، تنظیم دوز دارو، کاهش عوارض جانبی و افزایش عملکرد حلقه ی درمانی بیمارستان ها ایفا کنند.

چنانچه نسبت به آشنایی با شرایط تحصیل داوطلبان دوره دکتری تخصصی داروسازی علاقه مند هستید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

طول دوره دکتری تخصصی داروسازی

دانشجویان دوره دکتری عمومی داروسازی با اتمام این دوره و شرکت در آزمون جامع داروسازی در صورت کسب حد نصاب‌ های تعیین شده مجاز انتخاب رشته‌ در دوره دکتری تخصصی داروسازی خواهند بود. طول دوره دکتری تخصصی داروسازی کمتر از پزشکی بوده و چیزی در حدود ۴ تا ۷ سال به طول می انجامد.

تحصیل مقطع دکتری تخصصی داور سازی، مستلزم قبولی داوطلبان در آزمون ورودی این دوره است.

دروس آزمون ورودی تعداد سوال ضریب
فارماسیوتیکس ۴۲ ۲
داروسازی بالینی ۴۲ ۲
فارماکوگنوزی ۱۷ ۲
شیمی دارویی ۲۶ ۲
داروشناسی و سم شناسی ۴۳ ۲
استعداد تحصیلی ۳۰ ۱

 

گرایشات دکتری تخصصی داروسازی

  • فارماسیوتیکس

فارماسیوتیکس یکی از شاخه های تخصصی رشته داروسازی در مقطع تحصیلات تکمیلی است. این رشته دربرگیرنده مباحث مختلف آموزشی و پژوهشی مرتبط با فرمولاسیون داروها، کنترل های فیزیکوشیمیایی  و همچنین بررسی فرآورده های دارویی می شود.

فارغ التحصیلان دکتری تخصصی این گرایش قادر خواهند بود تا در امر تدریس، پژوهش و مدیریت مراکز تحقیقاتی و ستادی مرتبط با رشته و همینطور صنایع داروسازی ایفای نقش کنند.

تعداد واحد های درسی
دروس اختصاصی اجباری ۲۱ واحد
دروس اختصاصی اختیاری ۴ واحد
پایان نامه ۲۲ واحد
سمینار ۳ واحد
جمع کل ۵۰ واحد
  •  کنترل دارو و فرآورده های آرایشی و بهداشتی

کنترل دارو و فرآورده های آرایشی و بهداشتی یکی از شاخه های مرتبط با گرایش فارماسیوتیکس است این گرایش بیشتر  به نظارت بر فرآورده های آرایشی و بهداشتی از مرحله تولید (مواد اولیه) تا مراحل مربوط به ساخت، کنترل کیفیت و همچنین بسته بندی می پردازد.

تعداد واحد های درسی
دروس اختصاصی اجباری ۲۳ واحد
دروس اختصاصی اختیاری ۵ واحد
پایان نامه ۲۱ واحد
جمع کل ۴۹ واحد
  • شیمی دارویی

این گرایش نیز در قالب دوره‌ های آموزشی و پژوهشی به تربیت متخصصین داورسازی میپردازد. داوطلبان برای موفقیت در گرایش شیمی دارویی باید پیش زمینه خوبی در دروس شیمی داشته باشند تا با آگاهی از ساختار ترکیبات دارویی و کسب مهارت در مورد رابطه واکنش‌ های شیمیایی با فعالیت‌ های بیولوژیک بدن انسان، نسبت به طراحی، ترکیب و شناسایی داروهای شیمیایی اقدام نمایند.

تعداد واحد های درسی
دروس اجباری ۲۰ واحد
دروس اختصاصی اختیاری ۸ واحد
پایان نامه ۲۲ واحد
جمع کل ۵۰ واحد
  • سم شناسی

گرایش سم شناسی به صورت تخصصی با مطالعه ی اثرات سوء مواد شیمیایی یا فیزیکی بر روی ارگانیسم و ساختار بدن به پژوهش بر روی روش‌ های سم‌ زدایی و درمان حمایتی این نوع از مسمومیت‌ ها می پردازد.

تعداد واحد های درسی
دروس اجباری ۲۷ واحد
پایان نامه ۲۲ واحد
جمع کل ۴۹ واحد
  • داروسازی بالینی

داروسازی بالینی که با نام های فارماکوتراپی و کلینیکال فارماسی هم شناخته می شود بیشتر به کنترل روند درمان دارویی بیماران می پردازد. در روند درمان دارویی یک بیمار داورهای مورد نیاز، باید با نظر این متخصصین تجویز شود.

تعداد واحد های درسی
دروس اجباری ۳۳ واحد
پایان نامه ۴ واحد
پایان نامه ۱۲ واحد
جمع کل ۴۹ واحد
  • داروسازی سنتی

گرایش داروسازی سنتی با تشریح فواید استفاده از گیاهان دارویی، سعی در تربیت متخصصین داروسازی سنتی برای مراکز آموزشی، پژوهشی، دارویی، خدمات درمانی، تولیدی و مدیریتی کشور دارد.

تعداد واحد های درسی
دروس اجباری ۲۸ واحد
دروس اختیاری ۲ واحد
پایان نامه ۲۰ واحد
جمع کل ۵۰ واحد
  • اقتصاد و مدیریت دارو

گرایش اقتصاد و مدیریت دارو در رابطه با کنترل و ارزیابی مالی فراورده های دارویی و بکارگیری این روش ها برای ایجاد سیاست های نظام مند مرتبط با داروها تلاش می کند.

هدف این رشته تربیت متخصصان در سطوح مدیریتی به منظور ارتقاء خدمات نظام سلامت است.

تعداد واحد های درسی
دروس اجباری ۲۷ واحد
دروس اختیاری ۲ واحد
پایان نامه ۲۰ واحد
جمع کل ۴۹ واحد
  • اقتصاد و مدیریت دارو

مباحث گرایش اقتصاد و مدیریت دارو به توسعه دانش و فن آوری نانو در زمینه های مختلف علوم پزشکی و دارویی از جمله تشخیص و درمان بیماری ها تمرکز دارد.

تعداد واحد های درسی
دروس اجباری ۱۸ واحد
دروس اختیاری ۶ واحد
پایان نامه ۲۰ واحد
جمع کل ۴۴ واحد
  • فارماکوگنوزی

گرایش فارماکوگنوزی علم مطالعه مواد دارویی از منابع طبیعی است و به موضوعاتی در حوزه های فیتوشیمیایی، فیتوفارماسیوتیکال و فیتوتراپی می پردازد.

تعداد واحد های درسی
دروس اجباری ۱۸ واحد
دروس اختیاری ۲ واحد
پایان نامه ۲۲ واحد
جمع کل ۴۲ واحد
  • داروسازی هسته ای

داروسازی هسته ای سعی در تربیت افراد متخصص به منظور استفاده بهینه از رادیو ایزوتوپ ها در پزشکی و تربیت افراد ماهر برای کار با دستگاه های اندازه گیری پرتوها دارد.

تعداد واحد های درسی
دروس اجباری ۳۰ واحد
دروس اختیاری ندارد
پایان نامه ۲۰ واحد
جمع کل ۵۰ واحد

 

دانشگاه های ارائه دهنده دکتری تخصصی داروسازی

دانشگاه تبریز دانشگاه تهران دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شیراز انستیتو پاستور دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران
دانشگاه کرمان دانشگاه مشهد دانشگاه اصفهان
دانشگاه زنجان دانشگاه مازندران دانشگاه اهواز
دانشگاه کرمانشاه دانشگاه شاهد  

بازار کار دکتری تخصصی داروسازی

فارغ التحصیلان هریک از گرایش های دوره دکتری تخصصی رشته دارو سازی این شانس را دارند تا به عنوان اساتید هیئت علمی در دانشگاه ها و مراکز عالی آموزشی به تدریس و آموزش دانشجویان مشغول شوند یا در مراکز و موسسات تحقیقاتی و پژوهشکدها و صنایع داروسازی به تحقیق و پژوهش بپردازند.

سخن آخر

داوطلبان با شرکت دوره تخصصی داروسازی و انتخاب گرایش خود قادر خواهند بود تا به عنوان یک متخصص وارد بازار کار رشته خود شوند. تحصیل در این دوره مستلزم شرکت داوطلبان در آزمون ورودی دکتری تخصصی است. اطلاعات مربوط به گرایشات دکتری تخصصی داروسازی در مقاله فوق به اطلاع دوستان گرامی رسانده شد.

سوالات متداول

طول دوره دکتری تخصصی داورسازی به چه صورت می باشد؟

طول دوره دکتری تخصصی داروسازی کمتر از پزشکی بوده و چیزی در حدود ۴ تا ۷ سال به طول می انجامد.

دکتری تخصصی داروسازی در حال حاضر شامل چه گرایشاتی در دانشگاه های کشور می باشد؟



:: برچسب‌ها: دکتری , تخصصی , داروسازی ,
:: بازدید از این مطلب : 83
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

برخی از دانشجویان پزشکی با اتمام دوره های پزشکی عمومی و تخصصی تصمیم به پشت سر گذاشتن دوره های فلوشیپ پزشکی میگیرند. فلوشیپ پزشکی،  به دوره هایی کوتاه مدت گفته می شود، که چیزی  در حدود ۳ ماه تا ۲ سال به طول می انجامند. این دوره ها در بسیاری از کشورهای دنیا ارائه شده و موجب افزایش سطح علمی پزشکان می‌گردد.

چنانچه نسبت به آشنایی با دوره های فلوشیپ پزشکی علاقه مند هستید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

آشنایی با دوره فلوشیپ پزشکی

یکی از دوره‌ های تکمیلی دانشجویان رشته های پزشکی و روانشناسی بعد از پشت سر گذاشتن دوره تخصص و رزیدنتی، دوره فلوشیپ پزشکی است. فلوشیپ پزشکی نام دوره ای است که با هدف افزایش مهارتهای عملی و سطح دانش پزشکان متخصص برگزار می شود.

هدف از برگزاری این دوره ها ارتقاء کیفیت خدمات تخصصی و دستیابی به آخرین یافته‌ های علمی پزشکی است. معمولاً برای هر رشته تخصصی پزشکی در چند موضوع عمده دوره‌ های فلوشیپی در نظر گرفته شده و متخصصان واجد شرایط می‌ توانند در آن ها شرکت کرده و فارغ‌ التحصیل شوند. طول این دوره ها عموما بسته به نظر اساتید تعیین می شود.

نحوه پذیرش متخصصان در دوره فلوشیپ

همانطور که اشاره شد، دوره تکمیلی فلوشیپ با هدف افزایش مهارت پزشکان و ارتقا کیفیت خدماتی افراد برگزار می شود.

پذیرش داوطلبان در این دوره از طریق شرکت در آزمون ورودی انجام گرفته و اطلاعات مربوط به این آزمون هر ساله بر روی سامانه سنجش و آموزش پرشکی کشور قرار میگیرد. طبق اعلام سازمان سنجش آموزش پزشکی کشور داوطلبانی که در اولین مرحله آزمون ورودی قبول نشده باشند، این امکان را خواهند داشت تا دفعات دیگری نیز در این آزمون شرکت کنند.

چرا که محدودیتی برای شرکت در این آزمون و گرفتن پذیرش وجود ندارد. آزمون ورودی فلوشیپ پزشکی هر ساله در مراکز آموزشی دارای مجوز به صورت غیر متمرکز در مهر ماه و یا اسفند هر سال برگزار می شود. سوالات این آزمون توسط گروه آموزشی مربوط به صورت کتبی، شفاهی و یا کتبی و شفاهی تعیین می شود.

باید اشاره کنیم، اولویت پذیرش در شرایط یکسان با اعضای هیئت علمی دانشگاه و کادر خدمات بهداشتی درمانی کشور می باشد.

شرایط برگزاری آزمون فلوشیپ

آزمون فلوشیپ در دو مرحله کتبی و شفاهی توسط دانشگاه های علوم پزشکی برگزار می شود. داوطلبان آزمون برای پذیرش در مرحله کتبی و شرکت در آزمون شفاهی ملزم به کسب حداقل ۶۰ درصد از نمره کل مرحله کتبی هستند.

لازم به ذکر است پذیرش نهایی متقاضیان دوره های فلوشیپ بر اساس نمره کل اکتسابی آنها در آزمون کتبی و شفاهی انجام می گیرد. پذیرفته‌ شدگان آزمون ورودی دوره های تکمیلی ‌فلوشیپ‌ از اول مهر ماه سال تحصیلی بعد و پذیرفته‌ شدگان آزمون مهر ماه از بهمن ماه همان سال دوره آموزشی خود را آغاز میکنند.

فلوشیپ و فوق تخصص چه فرقی دارند؟

در این مورد باید اشاره کنیم که دوره فلوشیپ با دوره فوق تخصصی پزشکی متفاوت بوده و در اصل این دوره تنها به تقویت مهارت پزشکان در حوزه کاری آن ها تمرکز دارد.

طبق چارت اعلامی یک دانشجوی پزشکی بعد از گذراندن ۷ سال، به عنوان پزشک عمومی شناخته می شود که در صورت فارغ التحصیلی در رشته تخصصی، می توانند با رده شغلی تخصص مشغول به فعالیت شوند و همچنین امکان گذراندن دوره فلوشیپ برای آن ها فراهم می گردد.

اما در دوره فوق تخصص، متخصصان در صورت پذیرش در یکی از رشته های زیر گروه رشته تخصصی خود، می بایست مدتی را دوباره به تحصیل مشغول شده و پس از آن، به عنوان پزشک فوق متخصص در رشته تحصیلی خود، فارغ التحصیل شوند. لذا دوره فلوشیپ هم ردیف دوره فوق تخصصی پزشکی تلقی نمی شود.

ورود به دوره تکمیلی تخصصی یا فلوشیپ مستلزم شرکت و پذیرش در آزمونی است که طی دو مرحله کتبی و شفاهی، تحت نظارت مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور برگزار می گردد.

انواع دوره های فلوشیپ پزشکی

  • دوره فلوشیپ مغز و اعصاب
  • دوره فلوشیپ بیهوشی
  • دوره فلوشیپ قلب
  • دوره فلوشیپ پوست
  • دوره فلوشیپ تخصصی چشم
  • دوره فلوشیپ جراحی عمومی
  • دوره فلوشیپ نورولوژی
  • دوره فلوشیپ زنان و زایمان
  • دوره فلوشیپ رادیولوژی
  • دوره فلوشیپ تخصص اطفال
  • دوره فلوشیپ ارتوپدی
  • دوره فلوشیپ گوش و حلق و بینی
  • دوره فلوشیپ تخصصی اعتیاد
  • دوره فلوشیپ پاتولوژی

بهترین کشور ها برای دوره فلوشیپ پزشکی

دوره های فلوشیپ پزشکی هر ساله در کشورهای متعددی برگزار می شود. لذا دانشجویان این امکان را دارند تا با دریافت پذیرش تحصیلی اقدام به گذراندن دوره فلوشیپ پزشکی در سایر کشورها نمایند. از شاخص ترین کشورها در این زمینه میتوان به استرالیا، آلمان، کانادا، اتریش، نیوزلند و انگلیس اشاره کرد.

لازم به ذکر است، کلیه دوره های فلوشیپ پزشکی در کشورهای ذکر شده به زبان انگلیسی ارائه شده و برای شرکت در این دوره ها داوطلبان نیازی به ارائه مدرک زبان نخواهند داشت. همچنین حتما لازم نیست داوطلبان رشته پزشکی برای ورود به این دوره ها الزاما دوره تخصص پزشکی را گذرانده باشند.

سخن آخر

فلوشیپ پزشکی نام دوره ای است که دانشجویان بعد از پشت سر گذاشتن دوره پزشکی عمومی آن را پشت سر می گذارند. هدف از برگزاری این دوره افزایش مهارتهای سطح عملی پزشکان متخصص است.

معمولاً برای هر رشته تخصصی پزشکی در چند موضوع عمده دوره‌ های فلوشیپی در نظر گرفته می‌ شود که متخصصان واجد شرایط می‌ توانند در آن شرکت کرده و فارغ‌ التحصیل شوند. طول دوره بسته به نظر استاتید دوره تعیین شده و عموما چیزی حدود ۱۸ ماه می باشد. اطلاعات تکمیلی مربوط به این دوره در مقاله فوق به اطلاع دوستان گرامی رسانده شد.

سوالات متداول

منظور از دوره فلوشیپ پزشکی چیست؟

فلوشیپ پزشکی نام دوره ای است که با هدف افزایش مهارتهای عملی و سطح دانش پزشکان متخصص برگزار می شود. هدف از برگزاری این دوره ارتقاء کیفیت خدمات تخصصی و دستیابی به آخرین یافته‌ های علمی پزشکی است.

فلوشیپ پزشکی و فوق تخصص چه فرقی دارند؟

اطلاعات مربوط به تفاوت دوره فلوشیپ پزشکی با سایر دوره ها، در مقاله فوق به اطلاع دوستان گرامی رسانده شد.



:: برچسب‌ها: معرفی , دوره , فلوشیپ , پزشکی ,
:: بازدید از این مطلب : 74
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

یکی از رشته های بسیار خوب در گروه آزمایشی علوم تجربی رشته دندانسازی است. این رشته با وجود بازار کار خوبی که دارد، در ایران کمتر مورد توجه قرار می گیرد و تنها کسانی که به رشته دندانپزشکی علاقه دارند، به این رشته نیز توجه می کنند.

البته ممکن است به دلیل کم توجهی که به این رشته شده است، افراد کمی از وجود این رشته در دانشگاه های ایران مطلع باشند.

بنابراین از آنجایی که این رشته ممکن است برای خیلی از داوطلبان کنکور ناشناخته مانده باشد، در این مقاله سعی داریم تا با معرفی رشته دندانسازی، بیشتر در مورد تحصیل در این رشته صحبت کنیم.

پس اگر تمایل دارید تا یک شغل بسیار خوب داشته باشید، این مقاله را تا به انتها بخوانید.

معرفی رشته دندانسازی

رشته دندانسازی یکی از رشته هایی است که مقطع کاردانی و کارشناسی پیوسته ندارد. یعنی اینکه داوطلبان تحصیل در این رشته ابتدا باید در کنکور گروه آزمایشی تجربی شرکت کرده و در مقطع کاردانی رشته پروتز دندان پذیرفته شوند و سپس بعد از گذراندن مقطع کاردانی در مقطع کارشناسی ناپیوسته این رشته ادامه تحصیل دهند.

متاسفانه در ایران این رشته در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری وجود ندارد و داوطلبان تنها می توانند تا مقطع کارشناسی تحصیل کنند.

هدف از تحصیل در رشته دندانسازی

 هدف از تربیت دندانساز و ارائه رشته پروتز دندان در دانشگاه ها عبارتند از:

  • رفع نیاز های روزافزون در علم دندانپزشکی.
  • شناسایی و آموزش پیشرفت هایی که در زمینه های علمی و فنی دندانپزشکی در دنیا اتفاق می افتد و استفاده از این نکات در ساخت و طراحی پروتز های دندانی.
  • ارائه خدمات درمانی خوب در جهت حفظ و بهبود سلامت دندان بدون اینکه به سلامتی افراد آسیب یا صدمه ای برسد. درواقع این رشته ضامن ارتقاء سطح سلامت دهان و دندان افراد جامعه است.

دانشگاه های ارائه دهنده رشته پروتز دندانی (دندانسازی)

 در ایران دانشگاه هایی که ارائه دهنده این رشته هستند، عبارتند از:

دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان.

دانشگاه شهید بهشتی تهران.

پردیس خودگردان شهید بهشتی.

دانشگاه لرستان.

که مجموعا ۳۵ نفر پذیرش خواهند شد.

دوره کاردانی رشته دندانسازی

دانش آموزانی که دیپلم تجربی یا ریاضی دارند، در صورت علاقه به این رشته باید در گروه آزمایشی تجربی کنکور دهند. این داوطلبان باید در مقطع کاردانی رشته پروتز دندان پذیرفته شوند.

این رشته در هیچ کدام از دانشگاه های غیرانتفاعی، پیام نور، علمی کاربردی و… ارائه نمی شود و تنها در چند دانشگاه سراسری وجود دارد.

داوطلب باید حتما برای ورود به مقطع کاردانی رشته دندانسازی از سد کنکور بگذرد و بعد از گذراندن این دوره، در صورت تمایل وارد مقطع کارشناسی شود.

دوره کارشناسی رشته دندانسازی

داوطلبان ادامه تحصیل در رشته دندانسازی، تنها می توانند تا مقطع کارشناسی در این رشته در ایران ادامه تحصیل دهند. بنابراین داوطلب بعد از گذراندن دوره کاردانی با مدرک کاردانی پروتز دندانی می تواند بدون کنکور وارد مقطع کارشناسی ناپیوسته این رشته شود.

تحصیل در مقطع کارشناسی ناپیوسته این رشته در دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و پردیس خودگردان شهید بهشتی امکان پذیر است.

در حالت کلی این رشته به غیر از دانشگاه هایی که قبلا به آن ها اشاره شد، در چند دانشگاه آزاد نیز ارائه می شود. اما در حالت کلی ظرفیت پذیرش دانشجو در این رشته بسیار محدود است و تعداد دانشگاه ها نیز بسیار کم است.

تعداد واحدهای دوره کاردانی رشته دندانسازی

طول دوره تحصیل در این رشته در مقطع کاردانی، مطابق با آئین نامه آموزشی دوره کاردانی مصوب شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی می باشد.

 تعداد کل واحدهای درسی در این دوره ۶۸ واحد است. که این ۶۸ واحد عبارتند از:

  • ۱۳ واحد دروس پایه عمومی.
  • ۶ واحد دروس علوم پایه.
  • ۴۱ واحد دروس اختصاصی.
  • ۸ واحد کارآموزی.

درس های ارائه شده برای رشته پروتز دندانی در دانشگاه

دانشجویان رشته پروتز دندانی در مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته باید دروس مختلفی را بگذرانند.

 مهم ترین دروس آن ها عبارتند از:

  • پروتز کامل نظری و عملی.
  • پروتز پارسیل.
  • ارتودنسی نظری و عملی.
  • استاتیک نظری و عملی.
  • اوکلوژن نظری و عملی.
  • لابراتوار اختصاصی.
  • پروتزهای اطفال و ارتودنسی نظری و عملی.
  • مواد دندان نظری و عملی شامل بیوشیمی نظری.
  • آناتومی دندان نظری و عملی.
  • آسیب شناسی.
  • میکروب شناسی نظری و عملی.
  • بافت شناسی نظری و عملی.
  • آناتومی عمومی نظری و عملی.
  • بهداشت خانواده.
  • فیزیک.

نقش یک دندانساز در جامعه

هر دندانپزشک عمومی یا ارتودنتیست برای اینکه دندان مصنوعی یا قالب های ارتودنسی بسازد، باید با یک تکنسین پروتزهای دندانی همکاری کند.

 درواقع دندانساز با پیروی از دستورالعمل های ارسالی دندانپزشک می تواند، ابزارآلات مصنوعی مختلفی بساز که عبارتند از:

  • پروتزهای مصنوعی به شکل یک دست دندان طبیعی برای بیمارانی که تمامی دندان های خود را از دست داده اند.
  • پروتزهای مصنوعی ثابت و یا متحرک برای بیمارانی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند.
  • روکش های مصنوعی که به شکل سرپوش هستند برای بازسازی شکل و کانتور دندان از دست رفته.
  • انواع پوسته ها و Veneers چینی و کامپوزیتی که برای جبران نارسایی هایی زیبایی به کار می روند.
  • انواع پلاک های ارتودنسی که برای درمان و یا حفاظت دندان های بیمار مورد استفاده قرار می گیرند.
  • انواع پروتزهای فک و صورت که جایگزینی برای اجزاء از دست رفته فک و صورت هستند.

البته جدا از این موارد، فارغ التحصیلان این رشته می توانند برای خودشان یک لابراتوار مستقل داشته باشند و یا در کلینیک های دندانپزشکی فعالیت کنند.

سخن آخر

شاید تا به حال کمتر به تحصیل در رشته دندانسازی فکر کرده باشید و یا اینکه اصلا نمی دانستید که چنین رشته ای در دانشگاه ها ارائه می شود؛ اما اگر به آینده شغلی بسیار خوب فکر می کنید، این رشته را هم بررسی کنید.

رشته دندانسازی یک رشته بسیار خوب با آینده شغلی عالی است که تعداد محدودی از دانشگاه های کشور این رشته را ارائه می دهند.

به همین دلیل اگر داوطلب کنکور سراسری در گروه آزمایشی تجربی هستید، به رشته دندانسازی نیز فکر کنید.

اگر در مورد این رشته یا هر رشته دیگری به اطلاعات دقیق تر و راهنمایی های بیشتر نیاز دارید، با کارشناسان ما در آویژه در ارتباط باشید.

سوالات متداول

آیا رشته دندانسازی همان رشته دندانپزشکی است؟

خیر؛ رشته ساخت پروتزهای دندانی

آیا همه دانشگاه ها رشته ساخت پروتز های دندانی را دارند؟

خیر تنها برخی دانشگاه ها این رشته را دارند.

آیا رشته دندانسازی در دانشگاه آزاد وجود دارد؟

خیر؛ در دانشگاه آزاد این رشته ارائه نمی شود.



:: برچسب‌ها: رشته , دندانسازی , رشته تجربی , پزشکی ,
:: بازدید از این مطلب : 80
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

یکی از رشته های نوظهور و جدید که در پیشرفت درمان بیماری ها نقش داشته است، رشته ژنتیک پزشکی است. امروزه افراد بسیاری تمایل دارند در این رشته به تحصیل بپردازند. زیرا یکی از رشته های بسیار جذاب و در عین حال بسیار سودمند برای بشریت است. علاوه بر آن چالش های خاص خودش را دارد.

  • اما شاید شما ندانید که رشته ژنتیک پزشکی چیست و چه کاری می کند و بازار کار آن چگونه است؟

ما در این مطلب در مورد رشته ژنتیک پزشکی صحبت خواهیم کرد و وظایف و اهداف این رشته را تشریح خواهیم کرد و در مورد بازار کار آن و آینده شغلی این رشته با شما گفت و گو خواهیم کرد. پس تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.

 در ابتدا باید با پاسخ به این سوال شروع کنیم:

رشته ژنتیک پزشکی چیست؟

رشته ژنتیک به بررسی بیماری های ژنی و تشخیص بیماری های مورثی و راه های درمان اختلالات ژنتیکیمی پردازد.

این رشته از شاخه های علوم زیستی است و به مباحث مهمی مانند مهندسی ژنتیک، ژنتیک ایمنی، ژنتیک جمعیت، ژنتیک سرطان، ژنتیک رفتاری، ژنتیک بیوشیمیایی می پردازد. دانش آموختگان این رشته پس از فارغ التحصیلی قادر خواهند به نواقص و بیماریهای ژنی و کروموزومی بیماران پی ببرند.

حتما نام رشته ژنتیک انسانی نیز به گوش تان خورده است. در نظر داشته باشید که این دو رشته تفاوات هایی را با یکدیگر دارند. در زیر تفاوت های این دو رشته را برای شما آورده ایم.

تفاوت رشته ژنتیک پزشکی و انسانی

رشته ژنتیک پزشکی با ژنتیک انسانی متفاوت است. ژنتیک انسانی می تواند مجموعه از تحقیقات علمی برای درمان پزشکی باشد؛ اما ژنتیک پزشکی زمینه ای از پزشکی است که از در آن از علم ژنتیک برای مراقبت های پزشکی استفاده می شود؛ برای مثال ممکن است تحقیقات در مورد دلایل اختلالات ژنتیکی در زمینه ژنتیک پزشکی در نظر گرفته شود هم ژنتیک انسانی.

توجه داشته باشید که درنهایت تشخیص، مدیریت و مشاوره به افراد دچار اختلالات ژنتیکی یا مشکوک به این اختلالات به عنوان بخشی از ژنتیک پزشکی در نظر گرفته می شود.

حال که با رشته ژنتیک پزشکی آشنا شدید، اگر همچنان به این رشته علاقه مند هستد، توانایی های خودتان را با توانایی های لازم برای این رشته محک بزنید! ۹۰۹۹۰۷۱۹۸۵

 

توانایی های لازم برای این رشته

کسانی که به کارهای تحقیقاتی علاقه‌ مند هستند و علاقه مند برای حل مسائل و چالش های جدید هستند، این رشته برایشان مناسب است. فارغ التحصیلان رشته ژنتیک پزشکی، باید توانایی حل مسائل پیچیده را داشته باشند و از تحقیق، جست وجو، حل مسائل و خسته نشوند و همواره در حال یادگیری مطالب جدید باشند. در طی آزمایش ها و تحقیفات ممکن است موارد و چالش هایی شما را از ادامه دادن نا امید کند، اما نباید نا امید و دلسرد شوید چراکه این چالش ها، لذت بخش ترین کارهای تحقیقاتی هستند.

  • کدام دروس دوره دبیرستان در رشته ژنتیک بیشتر کاربرد دارند؟

ریاضی (۱ و ۲)، فیزیک (۱ و۲)، شیمی عمومی (۱ و ۲) دروس مهم این رشته هستند که دانشجویان توجه ویژه ای به این دروس داشته باشند. برای ادامه این رشته با دروس پایه دوران دبیرستان سرو کار خواهید داشت. مثلا دروسی مثل فیزیک و شیمی آزمایشگاه خواهید داشت که تا حدودی به فهم تجربی این مباحث کمک خواهد کرد.

همچنین باید دروسی همچون زیست جانوری، زیست گیاهی و آمار زیستی را نیز پاس کنید که تا حدود زیادی از دروس دوران دبیرستان تاثیر گرفته ‌اند. در ترم ‌های بالاتر دروسی مانند ژنتیک ۱، زیست سلولی، میکروبیولوژی ۱ و فیزیولوژی جانوری بسیار به فهم مطالب زیست ‌شناسی دوران دبیرستان وابسته ‌اند و در حالت کلی می توانیم بگوییم اگر شما دروس دبیرستان را به خوبی گذرانده باشید، در این رشته به مشکل برخورد نخواهید کرد.

همچنین دروسی که ذکر شد تاثیر مستقیمی بر روی نتیجه کنکور شما خواهد گذاشت.

گرایش‌های رشته ژنتیک

رشته ژنتیک پزشکی، رشته گسترده ای است و گرایش های مختلفی دارد. در زیر به هر کدام از آنها و روش ورود به این رشته‌ ها می پردازیم.

 برای ورود به گرایش های مختلف رشته ژنتیک پزشکی دو راه وجود دارد:

از طریق کنکور وزارت بهداشت: بسیاری از دانشجویان زیست شناسی سلولی – مولکولی و علوم آزمایشگاهی، کنکور وزارت بهداشت را انتخاب می ‌کنند.

 پرطرفدارترین رشته‌های وزارت بهداشت که دانشجویان برای قبولی در آن‌ها وارد رقابتی بسیار سنگین می‌شوند به شرح زیر است:

مجموعه علوم آزمایشگاهی (۱): شامل رشته‌ های بیوشیمی بالینی، بیوتکنولوژی پزشکی و ژنتیک انسانی است.

مجموعه علوم آزمایشگاهی (۲): شامل رشته ‌های ایمنی ‌شناسی پزشکی و هماتولوژی است.

مجموعه علوم آزمایشگاهی (۳): شامل انگل‌شناسی، قارچ ‌شناسی، میکروبیولوژی و ویروس ‌شناسی است.

رشته های علوم بهداشت: رشته‌هایی که در مقطع ارشد برای این منظور می ‌توانید انتخاب کنید، شامل مواردی است که در ادامه ذکر شده‌اند: ژنتیک، میکروبیولوژی، زیست سلولی-مولکولی، بیوشیمی، بیوتکنولوژی میکروبی، بیوتکنولوژی دریا، بیوتکنولوژی صنعت و محیط زیست، بیوفیزیک.

آینده شغلی ژنتیک پزشکی

بازار کار و آینده شغلی مبحث بسیار مهمی است که نباید در انتخاب رشته نادیده گرفته شود.

به طور کلی آینده ای روشن در انتظار فارغ التحصیلان رشته ژنتیک پزشکی است. فارغ التحصیلان رشته ژنتیک پزشکی می توانند با دایرکردن مرکز مشاوره و آزمایشگاه ژنتیک با بررسی شجره نامه و آزمایشات غربالگری به تشخیص بیماری های ژنتیکی قبل و بعد از تولد و پیشگیری یا درمان آن ها بپردازند.

در آزمایشگاه های تشخیص طبی نیز که انواعی از بیماری های ژنتیکی یا سرطان ها مورد سنجش قرار می گیرند، از مهارت های دانش آموختگان ژنتیک استفاده می شود.

همچین می توان در پزشکی قانونی نیز مشغول به کار شد. زیرا در این حرفه به آزمایشات بسیار دقیق و تکنیک های خاص ژنتیکی نیاز است که فارغ التحصیلان این رشته به خوبی از پس آن بر می آیند. فارغ التحصیلان این رشته می توانند به عنوان استاد دانشگاه، در دانشگاه های معتبر، تدریس کنند .همچنین فارغ التحصیلان این رشته می توانند در مراکز تحقیقاتی مشغول به کار شوند.

 دانشگاه هایی که در رشته ژنتیک پزشکی پذیرش می ‌کنند:

  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه بابل
  • دانشگاه بقیه الله
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه ایران
  • دانشگاه شهر کرد
  • دانشگاه کرمان
  • دانشگاه گلستان

واحد های درسی رشته ژنتیک پزشکی

نام درس و تعداد کل واحد های درسی
نوع درس تعداد واحد
اختصاصی اجباری ۲۷
اختصاصی اختیاری حداکثر ۳
پایان نامه ۲۰

دروس کمبود یا جبرانی دوره دکتری ژنتیک پزشکی
کد درس نام درس تعداد واحد نظری عملی پیش‌نیاز
۱ ژنتیک انسانی ۲ ۳۴  
۲ ژنتیک مولکولی ۲ ۳۴  
۳ ژنتیک ایمنی ۲ ۳۴  
۴ مهندسی ژنتیک ۲ ۳۴  
۵ ژنتیک سرطان ۲ ۳۴  
۶ ژنتیک جمعیت ۲ ۳۴  
۷ ژنتیک رفتاری ۲ ۳۴    
۸ ستوژنتیک ۲ ۳۴    

دروس اختصاصی دوره دکترای تخصصی  رشته ژنتیک پزشکی
نام درس تعداد واحد عملی تئوری جمع پیشنیاز
ژنتیک پزشکی پیشرفته ۲ ۳۴ ۳۴ ژنتیک مولکولی پیشرفته
مشاوره ژنتیک ۲ ۳۴ ۱۷ ۵۱  
مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی

 

پیشرفته

۳ ۳۴ ۳۴ ۶۸  
سیتوژنتیک پیشرفته ۳ ۳۴ ۳۴ ۶۸  
سیتوژنتیک مولکولی پیشرفته ۲   ۳۴ ۳۴ ژنتیک مولکولی پیشرفته
ژنتیک مولکولی پیشرفته ۲ ۳۴ ۳۴ ۶۸ سیتوژنتیک پیشرفته
ژنتیک سرطان پیشرفته ۳   ۳۴ ۳۴ سیتوژنتیک پیشرفته، ژنتیک مولکولی پیشرفته، ژنتیک ایمنی پیشرفته
ژنتیک ایمنی پیشرفته ۲   ۳۴ ۳۴ سیتوژنتیک پیشرفته، ژنتیک مولکولی

 

پیشرفته (همنیاز)

کارورزی تخصصی بیمارستانی ۸     ۵۴ سیتوژنتیک پیشرفته، سیتوژنتیک مولکولی پیشرفته، ژنتیک مولکولی پیشرفته، ژنتیک ایمنی پیشرفته، ژنتیک سرطان پیشرفته،
پایان نامه ۲۰        
جمع ۴۷        

دروس اختیاری
نام درس تعداد واحد نظری عملی جمع
ژنتیک میکروارگانیسم ها ۲ ۲   ۳۴
ژنتیک بیوشیمیایی انسانی ۲ ۲   ۳۴
اخلاق و ایمنی زیستی ۳ ۳   ۳۴
ژنتیک سیتوپلاسمی و سوماتیکی ۱ ۱   ۱۷
نشانه شناسی بیماریها ۱ ۱   ۱۷

 

میزان درآمد رشته ژنتیک پزشکی

فارغ‌التحصیلان وزارت علوم با کار در آزمایشگاه‌ها می توانند درآمدی در حدود یک و نیم تا ۳ میلیون تومان داشته باشند. به علاوه مشاغل دیگر مانند تدریس در مدارس یا دانشگاه‌ها و… سطح درآمد متفاوت‌تری خواهد داشت.

فارغ‌التحصیلان وزارت بهداشت نیز با کار در آزمایشگاه‌های ژنتیک، تشخصی طبی و… همان میزان درآمد را دارند. اما با تأسیس آزمایشگاه، درآمد خوبی خواهند داشت. راه‌اندازی شرکت‌های دانش‌بنیان، تدریس در دانشگاه و… بازه درآمد فارغ‌التحصیلان رشته ژنتیک را گسترده‌تر می‌کند.

 

سوالات متداول

امکان ادامه تحصیل در رشته ژنتیک در داخل ایران چگونه است؟

هر دو رشته در ایران تا مقطع ارشد و دکتری قابل ادامه دادن هستند. همچنین دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی، بقیه الله، تربیت مدرس، اصفهان، شیراز و مشهد از جمله بهترین دانشگاه‌های کشور برای ادامه تحصیل در هر سه مقطع ممکن به حساب می‌آیند.

امکان ادامه تحصیل در رشته ژنتیک در خارج از کشور به چه صورت است؟

بهترین کشور مناسب رشته ژنتیک برای مهاجرت ایالات متحده آمریکا است. اما با توجه به قوانین فعلی، گرفتن پذیرش و مهاجرت به این کشور کار بسیار سختی محسوب می‌شود.
مقصد بعدی کانادا و کشورهای اروپایی همچون آلمان، اتریش و دانمارک هستند و در وهله بعد کشورهایی همچون سنگاپور، چین، استرالیا، روسیه و غیره را نیز می‌توان مدنظر داشت.
به علاقه‌ مندان به مهاجرت، پیشنهاد می‌شود که سعی کنند مقطع ارشد خود را در یک دانشگاه خوب در ایران به اتمام برسانند. سپس رزومه خود را پربارتر کرده و برای دکتری اپلای کنند. به خاطر داشته باشید مقاله خوب و تسلط بر زبان انگلیسی برگ برنده افراد برای مهاجرت به حساب می‌آید.

دروس دانشگاهی رشته ژنتیک تا چه میزان نیازهای بازار کار را پاسخگو هستند؟

در رشته ژنتیک، پیشرفت در شغل کاملا وابسته به میزان تسلط شما بر دروس دانشگاهی است. به علاقه‌مندان این رشته، پیشنهاد می‌شود سعی کنند تا جای ممکن بر دروس اصلی در کارشناسی تسلط پیدا کنند؛ چرا که در مقطع ارشد و دکتری دیگر وقتی برای بازگشت به دروس پایه نیست و باید تمرکز خود را روی خواندن مقالات و به روز نگه داشتن خود بگذارید.



:: برچسب‌ها: رشته , ژنتیک پزشکی ,
:: بازدید از این مطلب : 87
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی

رشته پزشکی از محبوب ترین و پر تقاضا ترین رشته های زیرگروه 1 تجربی است که اکثر داوطلبان کنکور تجربی آرزوی قبولی در کنکور تجربی را دارند.

به علت اینکه رقابت در این رشته شدید است، قبولی نیز دشوار است.

رشته پزشکی چند ترم است؟

رشته پزشکی عمومی شامل 4 دوره علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی بالینی و کارورزی بالینی است.

علوم پایه

حدود 2 سال طول می کشد بعد از اتمام آن دانشجویان برای ارتقا باید در آزمون جامع شرکت می کنند.

فیزیوپاتولوژی

این دوره حدود 6 ماه طول می کشد و در این مدت دانشجویان باید در مبانی فیزیولوژیک و شناخت بیماری ها و عوامل موثر در آنها و نشانه های انواع بیماری ها نمره قابل قبولی کسب کنند.

کارآموزی بالینی

کارآموزی بالینی در حدود 20 ماه طول می کشد. در این بازه زمانی دانشجویان به شناخت علایم و راه درمان بیماری ها از نظر بالینی می پردازند تا توانایی کار در کمترین زمان و ارائه بهترین درمان را کسب کنند و در زمینه پیشگیری فعالیت کنند.

کارورزی بالینی

در حدود 18 ماه زمان برای کارورزی بالینی نیاز است. هدف از کارورزی بالینی، افزایش اعتماد به نفس دانشجویان، یادگیری بیشتر و افزایش مهارت و قدرت تصمیم گیری در لحظه است که این امر از طریق برخورد مستقیم با بهداشت و درمان و پذیرش مسئولیت می باشد.

دندانپزشکی

دندانپزشکی دو دوره 2 ساله و یک دوره 4 ساله دارد که دانشجویان در 2 سال اول واحد های علوم پایه مانند آناتومی، فیزیولوژی، ژنتیک، ایمن شناسی و میکروب شناسی را طی می کنند و پس گذراندن این مقطع با نمره قبولی، در آزمون سراسری علوم پایه وارد دوره دندانپزشکی می شوند و می توانند دروس اختصاصی دندانپزشکی مانند فک و دهان، ارتودنسی، پروتز ها، جراحی دهان و دندان و … را می گذرانند و در پایان، توانایی تشخیص و درمان بیماری های دهان و دندان را در حد یک دندانپزشک عمومی کسب می کنند.

دروس پایه رشته دندان پزشکی

دروس های پایه همان دروس اصلی و تخصصی هستند که جمعا حدود 24 واحد درسی است که عبارت اند از:

فیزیک شناسی، بیوشیمی، بافت شناسی، جنین شناسی، تشریح، ژنتیک انسانی، روان شناسی عمومی و… .

دروس تخصصی رشته دندان پزشکی

دروسی که از طریق آن می توان آگاهی و اطلاعات بیشتری را در مورد رشته تخصصی خود کسب کرد، دروس تخصصی می گویند و دانشجویان در این رشته موارد لازم را آموزش می بینند.

واحد های رادیولوژی دهان، ارتودنسی، جراحی دهان و دندان، گوش حلق و بینی، بیماری های درونی، بیماری های روانی و … .

داشتن تسلط بالا در زبان انگلیسی و دست های با مهارت و توانایی انجام کار با دقت و با ظرافت، از الزامات دانشجویان دندان پزشکی است.

داروسازی

رشته داروسازی نیز دارای دو دوره مجزای 2 ساله و 4 ساله است که همانند رشته های پزشکی و دندانپزشکی 2 سال اول به دروس علوم پایه اختصاص دارد که در حدود 180 واحد درسی دارد.

دروسی مانند انگل شناسی، فیزیولوژی، بیوشیمی، میکروب شناسی، ایمن شناسی و … که بعد از این دوره آزمونی تحت عنوان آزمون جامع برگزار می شود.

دروس تخصصی

دانشجویان بعد از پاس کردن واحد های درسی خود که حدود 100 واحد می باشد وارد دوره کارورزی می شوند.

دروس تخصصی داروسازی عبارت اند از:

  • گیاه شناسی دارویی
  • شیمی دارویی
  • اطلاعات دارویی
  • سم شناسی
  • زبان تخصصی
  • کارآموزی صنعت
  • درمان شناسی و…


:: برچسب‌ها: پزشکی , دندانپزشکی , داروسازی ,
:: بازدید از این مطلب : 85
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 فروردين 1401 | نظرات ()