نوشته شده توسط : پزشک و درمان

آیا تا به حال درباره سندرم پای بیقرار چیزی شنیده‌اید؟ اگر در هنگام خواب احساس ناخوشایندی در پاهایتان احساس می‌کنید که باعث بیدار شدن از خواب می‌شود، به احتمال زیاد مبتلا به سندرم پای بی قرار هستید.

سندرم پای بیقرار یا ضعف پا هنگام خواب چیست؟

سندرم پای بیقرار مشکلی است که موجب می‌شود شما مداوم در پاهای خود احساس ناراحتی داشته باشید و به‌طور غیرقابل کنترلی احساس کنید که می‌خواهید پای خود را حرکت دهید. این حالت معمولا در عصرها و شب‌ها و هنگام استراحت یا زمانی که می‌خواهید بخوابید بروز می‌کند.

حرکت دادن پاها به‌طور موقتی، احساس ناخوشایندی که در پایتان دارید را برطرف می‌کند. سندروم پای بیقرار ممکن است در هر سنی بروز کند و با بالا رفتن سن شدت پیدا می‌کند. این مشکل موجب اختلال در خواب شبانه می‌شود. بنابراین بیماران مبتلا به سندرم پای نا آرام در طول روز احساس خواب‌آلودگی و بی‌حالی دارند و سفر کردن نیز برایشان مشکل است.

انجام برخی اقدامات ساده برای مراقبت از خود و ایجاد تغییراتی کوچک در سبک زندگی می‌تواند به بهبودی این مشکل کمک کند. درمان‌های دارویی نیز به افراد مبتلا به سندرم پای بی قرار کمک زیادی می‌کنند.

سندروم پای بی قرار چیست؟

آیا سندروم پای بیقرار خطرناک است؟

هرچند سندرم پای بیقرار یا ضعف پا هنگام خواب مشکل خطرناکی نیست و هیچ عوارض جانبی جدی ندارد اما علائم ناشی از آن برای بیمار ایجاد آزردگی می‌کنند و در موارد شدیدتر بیمار را ناتوان می‌کنند.

بسیاری از افراد مبتلا به اختلال پای بی قرار دچار اختلالات خواب می‌شوند. سندرم پای بیقرار در صورتی که بسیار شدید شود می‌تواند تاثیرات بسیار مهمی در کیفیت زندگی فرد داشته باشد و حتی منجر به افسردگی شود.

بی‌خوابی در شب موجب خواب‌آلودگی و خستگی در روز می‌شود اما حتی ممکن است سندرم پای بیقرار اجازه چرت زدن در طول روز را نیز به شما ندهد.

برخی از افراد مبتلا به سندرم پای بی قرار هرگز به خاطر مشکل خود به پزشک مراجعه نمی‌کنند چرا که فکر می‌کنند پزشکان چنین مشکلی را جدی نمی‌گیرند و درمانی برای آن ارائه نمی‌دهند.

برخی از افراد به اشتباه این علائم را به استرس، اضطراب، بی‌خوابی یا گرفتگی عضلانی نسبت می‌دهند. اما طی سال‌های اخیر، سندرم پای بی‌قرار به عنوان یک بیماری مجزا که مربوط به سیستم عصبی بدن است در نظر گرفته می‌شود و بیماران مبتلا به بیقراری پا برای تشخیص دقیق‌تر و تجویز درمان‌های مناسب به متخصص ارجاع داده می‌شوند.

علت ایجاد سندروم پای بیقرار چیست؟

سندرم پای بیقرار یا ضعف پا معمولا علت مشخصی ندارد. محققین حدس می‌زنند که این حالت ناشی از عدم تعادل در مواد شیمیایی ترشح شده در مغز است که پیام‌هایی برای کنترل حرکات ماهیچه‌ای ارسال می‌کنند.

علت سندرم پای بیقرار شامل موارد زیر است:

  • وراثت
  • بارداری

سندرم پای بیقرار در اثر وراثت

گاهی اوقات، سندرم پای بیقرار یک مشکل ارثی بین اعضای خانواده است، خصوصا در مواردی که این مشکل در سنین پایین ۵۰ سال بروز می‌کند. محققان توانسته‌اند نواحی مشخصی بر روی کروموزوم‌ها را شناسایی کنند که احتمالا زن‌های ابتلا به بی قراری پا در این نواحی حضور دارند.

سندرم خواب بی قرار و بارداری

بارداری یا تغییرات هورمونی در بدن می‌تواند موجب شود که علائم سندرم پای بیقرار به طور موقتی شدت پیدا کنند. برخی از زنان بدون آنکه سابقه علائم پای بیقرار را داشته باشند، در دوران بارداری برای اولین بار علائم آن را تجربه می‌کنند. این حالت خصوصا در سه‌ماهه آخر بارداری بیشتر شایع است. این علائم معمولا بعد از زایمان به‌خودی‌خود خوب می‌شوند.

عوامل سندرم پای بی قرار

سندرم پای بیقرار ممکن است در هر سنی و حتی در دوران کودکی بروز کند، اما این مشکل بیشتر در بین افراد مسن شایع است و با بالا رفتن سن، احتمال بروز آن نیز بیشتر می‌شود. این بیماری همچنین در بین زنان بیشتر از مردان شایع است.

سندرم پای بی قرار معمولا به بیماری زمینه‌ای جدی یا خطرناکی مربوط نمی‌شود. اما در برخی موارد این مشکل همراه با سایر مشکلات یا بیماری‌ها بروز می‌کند.

از جمله عوامل سندرم پای بیقرار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نوروپاتی محیطی
  • کمبود آهن
  • نارسایی کلیه‌ها

نوروپاتی محیطی

در نوروپاتی محیطی عصب‌های موجود در دست و پا بر اثر بیماری‌های مزمن مانند دیابت آسیب می‌بینند.

کمبود آهن و سندرم پای بیقرار

ممکن است حتی شخص به آنمی (کم‌خونی مبتلا نباشد) اما کمبود آهن در خون او موجب تشدید علائم سندرم پای بیقرار می‌شوند.

علائم سندرم پای بیقرار

همان‌طور که از نام این سندرم پیداست، بارزترین علائم این بیماری این است که در پاهای خود احساس بیقراری دارد و مرتبا تمایل دارد که پاهای خود را حرکت دهد.

علائم و نشانه های شایع بیقراری پاها عبارت‌اند از:

  • احساس بیقراری در پاها در هنگام استراحت کردن فرد آغاز می‌شود.
  • این احساس معمولا بعد از این که فرد دراز می‌کشد یا برای مدت طولانی می‌نشیند (برای مثال در ماشین، سینما یا در هواپیما)، آغاز می‌شود.
  • احساس ناخوشایند پاها با حرکت دادن پا بهبود پیدا می‌کند.
  • کشش دادن پاها، جنباندن پا، راه رفتن یا نرم دویدن همگی موجب می‌شوند که شخص احساس بهتری پیدا کند.
  • بدتر شدن علائم در عصر و شب. علائم سندرم پای بیقرار عموما در شب بروز می‌کنند.
  • پرش پا در شب، سندرم پای بیقرار معمولا با یک مشکل شایع‌تر دیگر نیز همراه است که پرش پا نام دارد. در این مشکل، پای بیمار در حالی که خواب است، پرش ناگهانی و کوچکی مانند لگد زدن دارد.

بیماران معمولا بیقراری پا در شب را با احساسی غیرعادی، ناخوشایند و آزاردهنده در پاهای خود توصیف می‌کنند. این حس معمولا در هر دو پا به طور یکسان است. در موارد کمی ممکن است بیمار همین حس را در بازوها داشته باشد.

این احساس در پوست نیست بلکه در عمق پاها (یا دست‌ها) حس می‌شود. بیماران معمولا آن را با کلمات زیر توصیف می‌کنند:

  • حس خزیدن چیزی در پاها
  • حس کشیده شدن بافت‌ها
  • دل زدن یا تپیدن داخل پاها
  • درد مبهم
  • خارش و گزگز

گاهی اوقات به نظر می‌رسد که نمی‌توان احساس ایجاد شده در پاها را توصیف کرد. اما بیماران معمولا این حس را با عنوان گرفتگی عضله یا بی‌حسی پاها، توصیف نمی‌کنند بلکه توضیح می‌دهند که حس غریبی در پاهای خود دارند و تمایل دارند که پای خود را تکان بدهند.

در برخی از موارد، این علائم به‌خودی‌خود برای یک دوره از بین می‌روند اما بعد از مدتی دوباره بازمی‌گردند.

نحوه تشخیص سندرم پای بی قرار

پزشک در ابتدا به شرح‌حال بیمار گوش داده و در مورد علائم بیمار سوالاتی از او می‌پرسد. پزشک سپس معاینات فیزیکی و عصبی را انجام می‌دهد. برای پی بردن به علت ابتلا به سندرم پای بیقرار، آزمایشات خون خصوصا تست آهن خون تجویز می‌شود.

درمان سندرم پای بیقرار

در برخی از موارد درمان کردن علت زمینه‌ای بروز سندرم پای بیقرار یا ضعف پا (مانند کمبود آهن) تاثیرات بسیار چشمگیری در کاهش علائم دارد. برای درمان کمبود آهن ممکن است مکمل‌های آهن تجویز شوند.

اما مصرف مکمل آهن تنها باید طبق دستور پزشک و پس از دادن آزمایش خون و مشخص شدن میزان آهن خون باشد. اگر بیمار به سندرم پای بیقرار مبتلا باشد اما هیچ بیماری یا مشکل زمینه‌ای دیگری نداشته باشد، روش‌های درمانی پیشنهاد شده بیشتر بر روی تغییر سبک زندگی فرد متمرکز هستند. در صورتی که این تغییرات چندان موثر نباشند، داروهای دیگری تجویز می‌شوند.

داروهای تجویزی بسیاری (که اکثرا برای درمان بیماری‌های دیگر کاربرد دارند) می‌توانند علایم سندرم پای بی قرار را کاهش دهند.

برخی از این داروها عبارت‌اند از:

  • داروهای که میزان دوپامین را در مغز افزایش می‌دهند
  • داروهای موثر بر کانال کلسیم
  • داروهای مخدر
  • داروهای شل کننده عضلات و داروهای خواب‌آور

درمان و علت ضعف پا در شب

داروهای که میزان دوپامین را در مغز افزایش می‌دهند

ابن داروها با کاهش ماده‌ی انتقال‌دهنده عصبی در مغز با نام دوپامین، میزان سیگنال‌های عصبی حرکتی در پاها را کاهش می‌دهند. تاثیر داروهای روپینیرول، روتیگوتین و پریم‌پیکسل برای بهبود علائم سندرم پای بیقرار مورد تایید قرار گرفته است.

عوارض جانبی کوتاه‌مدت این داروها معمولا خفیف است و شامل حالت تهوع، سبکی سر و خستگی می‌شود. البته این داروها در موارد کمی می‌توانند موجب بروز اختلال کنترل پالس عصبی مانند اعتیاد به قمار یا خواب در طول روز شود.

داروهای موثر بر کانال کلسیم

برخی از داروهای خاص مانند گاباپنتین و پرگابالین برای برخی از بیماران مبتلا به سندرم پای بی قرار مفید هستند.

داروهای مخدر

داروهای حاوی مواد مخدر می‌توانند علائم شدید تا متوسط سندرم پای بیقرار را تسکین دهند اما مصرف دوز بالای این داروها می‌تواند ایجاد وابستگی کند. برخی از این داروها عبارت‌اند از کدئین، اوکسیکودون، استامینوفن کدئین و استامینوفن هیدروکودون.

داروهای شل کننده عضلات و داروهای خواب‌آور

این دسته از داروها که با نام بنزودیازپاین شناخته می‌شوند، به بیمار کمک می‌کنند که شب‌ها راحت‌تر بخوابد، اما تاثیری در بهبود علائم سندرم پای بیقرار ندارند و از سوی دیگر می‌توانند موجب خواب‌آلودگی در طول روز شوند.

داروهای آرام بخشی که معمولا بدین منظور تجویز می‌شوند عبارت‌اند از کلونازپام، اسزوپیکلون، تمازپام، زالپلون و زولپیدم.

درمان خانگی سندرم پای بیقرار

ایجاد تغییرات ساده‌ای در سبک زندگی می‌تواند علائم سندرم پای بیقرار را کاهش دهد. این تغییرات عبارتند از:

  1. ماساژ پا در وان آب
  2. استفاده از کمپرس سرد یا گرم
  3. مدیتیشن و یوگا
  4. ورزش کنید
  5. بهداشت خواب داشته باشید
  6. از خوردن کافئین اجتناب کنید

ماساژ پا در وان آب

در وان آب بروید و پاهای خود را ماساژ دهید. غوطه‌ور شدن در آب گرم و ماساژ دادن پاها موجب شل شدن عضلات پا می‌شود.

استفاده از کمپرس سرد یا گرم

از کمپرس سرد یا گرم استفاده کنید. از کمپرس سرد یا گرم استفاده کنید یا به طور متناوب از هر دو کمپرس استفاده کنید. این کار موجب کاهش دادن احساس ناخوشایند در پاها می‌شود.

مدیتیشن و یوگا

از تکنیک‌های ریلکسیشن مانند مدیتیشن و یوگا استفاده کنید. داشتن استرس موجب تشدید علائم سندرم پای بیقرار می‌شود. تکنیک‌های ریلکس شدن را بیاموزید و آن‌ها را خصوصا قبل از رفتن به رختخواب اجرا کنید.

ورزش کنید

انجام دادن ورزش در حد متوسط و به صورت منظم می‌تواند علائم سندرم پای بی‌قرار را بهبود دهد. اما به خاطر داشته باشید که وارد آوردن فشار بیش‌ازحد به بدن یا ورزش کردن دیر هنگام در طول روز می‌تواند علائم شما را تشدید کند.

بهداشت خواب داشته باشید

سعی کنید بهداشت خواب داشته باشید. خستگی مفرط بدن موجب تشدید علائم سندرم پای بیقرار می‌شود. بسیار مهم است که بیمار، سلامت خواب کافی داشته باشد.

برای این منظور نکات زیر را رعایت کنید:

  • در حالت ایده‌آل سعی کنید در مکانی با هوای خنک. ساکت و آرام بخوابید.
  • هر روز در ساعت‌های مشخصی به رخت‌خواب بروید و از خوب بیدار شود و مدت زمان خواب شما باید کافی باشد.
  • برخی از افراد مبتلا به سندرم پای بیقرار معتقدند که دیرتر خوابیدن و صبح دیرتر بیدار شدن به آن‌ها کمک می‌کند که بهتر بتوانند خواب کافی داشته باشند

از خوردن کافئین اجتناب کنید

کاهش اوقات کم کردن میزان مصرف کافئین موجب بهبود علائم بیماران می‌شود.سعی کنید از خوردن محصولات و نوشیدنی‌های حاوی کافئین مانند شکلات، نوشیدنی‌های انرژی‌زا، چایی و قهوه خودداری کنید.



:: برچسب‌ها: ضعف پا , شب , درمان , سندرم , پای بیقرار ,
:: بازدید از این مطلب : 83
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

سردرد خوشه ای چیست؟

سردرد خوشه ای که در الگوهایی دوره‌ای یا خوشه‌‌ای بروز می‌کنند، یکی از دردناک‌ترین انواع سردرد می‌باشند. یک سردرد کلاستر یا خوشه‌ای معمولا باعث بیدار شدن از خواب می‌شود و درد شدیدی در یک چشم یا در اطراف آن در کنار سرتان احساس خواهید کرد.

بروز حملات مکرر که به‌ عنوان چرخه‌های خوشه‌ ای شناخته می‌شوند، می‌تواند از چند هفته تا چند ماه ادامه یابد و معمولا وقتی این سردردها متوقف شوند، به دنبال آن دوره‌های بهبودی بیمار شروع می‌شود.

در طی مدت بهبودی، برای چند ماه یا حتی چند سال هیچ‌گونه سردردی رخ نمی‌دهد. خوشبختانه سردرد خوشه‌ای به ‌ندرت دیده می‌شود و خطر جانی برای بیماران ندارد.

بعضی از روش‌های درمانی می‌توانند مدت زمان بروز حملات را کوتاه‌تر کنند و باعث کاهش شدت سردرد خوشه ای شود. علاوه بر این، داروهایی نیز می‌توانند تعداد دفعات بروز سردردهای خوشه‌ای را کاهش دهند.

سردرد، حتی هنگامی ‌که بسیار شدید باشد، معمولا به خاطر یک مشکل یا بیماری زمینه‌ای نمی‌باشد. البته گاهی ممکن است این سردردها نشانه‌ای از وجود یک بیماری جدی، مانند تومور مغزی یا پارگی عروق خونی ضعیف (آنوریسم) باشد.

برای درمان سردرد به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید

اگر به‌ تازگی دچار سردردهای خوشه‌ ای شده‌اید، برای رد کردن اختلالاتی دیگر و یافتن بهترین و موثرترین درمان برای این مشکل به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. علاوه بر این، در صورت داشتن سابقه‌ی سردرد اگر الگوی سردردتان تغییر کرده است یا ناگهان دچار سردردی متفاوت شده‌اید، حتما به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

علت‌ سردرد خوشه ای یا کلاستر چیست؟

علت دقیق سردردهای خوشه‌ای (کلاستر) مشخص نیست، اما الگوهای سردردهای خوشه‌ ای نشان می‌دهد که وجود ناهنجاری‌هایی در ساعات بیولوژیکی بدن (هیپوتالاموس) می‌تواند در بروز این سردردها نقش داشته باشند.

علت سردرد خوشه ای

برخلاف میگرن و سردردهای تنشی، سردردهای خوشه‌ای به‌طورکلی با عوامل محرکی مانند غذا، تغییرات هورمونی یا استرس ارتباطی ندارند. یکی از محرک‌های احتمالی برای بروز این نوع سردردها، استفاده از داروهایی مانند نیتروگلیسیرین می‌باشد که برای درمان بیماری‌های قلبی مصرف می‌شوند.

چه عواملی باعث سردرد خوشه ای میشود؟

عواملی بروز یا دلایل سردردهای خوشه‌ای شامل موارد زیر می‌باشند:

  • جنسیت
  •  سن
  •  سیگار کشیدن
  •  سابقه‌ی خانوادگی

جنسیت

احتمال بروز سردرد خوشه‌ای در مردان بیشتر است.

 سن

اکثر افرادی که دچار سردرد کلاستر می‌شوند بین سنین ۲۰ و ۵۰ هستند. اگرچه این وضعیت می‌تواند در هر سنی بروز کند.

سیگار کشیدن

بسیاری از افرادی که دچار سردردهای خوشه‌ ای می‌شوند افرادی سیگاری هستند. اگرچه، ترک کردن سیگار معمولا هیچ تاثیری روی این سردردها نخواهد داشت.

علائم و عوارض سردرد های خوشه ای چیست؟

یک سردرد خوشه‌ای به‌طور ناگهانی آغاز می‌شود و معمولا بدون علائم هشداردهنده‌ است، اگرچه بیمار در ابتدا ممکن است دچار حالت تهوع و علائم اولیه‌ای مانند میگرن شود.

علائم سردرد خوشه ای و نشانه‌های شایع در این نوع سردردها عبارت‌اند از:

  •  درد مشقت‌بار که کلا در یک چشم یا اطراف آن احساس می‌شود، اما ممکن است به نواحی دیگر صورت، سر، گردن و شانه‌ها گسترده شود.
  •  درد یک‌طرفه
  •  بی‌قراری
  • اشک ریختن شدید
  •  قرمزی چشمی که سردرد در آن سمت واقع است.
  •  گرفتگی یا آب‌ریزش بینی در سمتی که سردرد در آن واقع است.
  •  عرق کردن پیشانی یا صورت
  •  رنگ ‌پریدگی (زرد شدن) یا سرخ شدن صورت
  •  ورم اطراف چشم در سمتی که سردرد در آن واقع شده است.
  •  افتادگی پلک‌ها

علائم سردرد خوشه ای

کسانی که دچار سردردهای خوشه‌ای هستند، برخلاف بیماران مبتلا به میگرن، می‌توانند آرام قدم بزنند یا بنشینند و به عقب و جلو حرکت کنند. همچنین برخی از علائم شبیه به میگرن (مانند حساسیت به نور و صدا) می‌توانند با این سردردها بروز کنند، اگرچه معمولا در یک‌ طرف رخ می‌دهند.

شروع و مدت زمان سردرد خوشه‌ای

به‌طورکلی یک سردرد خوشه‌ای از ۶ تا ۱۲ هفته ادامه می‌یابد. زمان شروع و مدت‌ زمان هر دوره سردرد خوشه ای ممکن است از دوره‌ای به دوره بعد ثابت باشد. به‌طور مثال، دوره‌های خوشه‌ای می‌توانند به ‌صورت فصلی رخ دهند، مانند هر بهار یا هر پاییز.

در این نوع سردردها، سردرد برای یک هفته تا یک سال بروز می‌کند، بعد از آن یک دوره بهبودی و بدون درد وجود دارد که می‌تواند تا ۱۲ ماه قبل از اینکه سردرد خوشه‌ ای دیگر بروز کند، به طول بیانجامد.

سردردهای خوشه‌ای مزمن ممکن است برای بیش از یک سال ادامه یابند، یا دوره بدون درد ممکن است کمتر از یک ماه باشد.

در طی یک دوره سردرد کلاستر یا خوشه‌ ای موارد زیر می‌تواند وجود داشته باشد:

  • سردردها معمولا هرروز رخ می‌دهند، گاهی چند بار در روز
  • یک حمله می‌تواند از ۱۵ دقیقه تا ۳ ساعت طول بکشد.
  • این حملات اغلب روزانه در یک وقت معین رخ می‌دهند.
  •  اکثر حملات در شب، معمولا یک تا دو ساعت بعد از به خواب رفتن بیمار اتفاق می‌افتد.

این نوع سردرد می‌تواند همان‌گونه که به‌طور ناگهانی بروز می‌کند پایان یابد و سریعا از شدت آن کاسته می‌شود. اکثر بیماران بعد از حملات هیچ دردی احساس نمی‌کنند، اگرچه انرژی‌شان را از دست داده‌اند.

تشخیص سردرد خوشه ای توسط پزشک متخصص

سردردهای خوشه‌ ای نوع درد و الگوی حمله مشخصی دارند. تشخیص آن به توصیف بیمار از چگونگی حملات، مانند درد، محل وقوع درد و شدت سردردها و علائم همراه با آن بستگی دارد.

تعداد دفعات وقوع و مدت‌ زمانی که سردرد خوشه ای ادامه می‌یابد از عوامل مهمی در تشخیص این نوع از سردردها می‌باشند. همچنین پزشک متخصص از روش‌های بخصوصی برای مشخص کردن نوع و علت سردرد استفاده می‌کند.

معاینات نورولوژیکی

یک معاینه‌ی نورولوژیکی (مربوط به مغز و اعصاب) ممکن است به پزشک در یافتن علائم ظاهری سردرد خوشه‌ای کمک کند. پزشک متخصص از یک سری روش‌هایی برای ارزیابی عملکرد مغز بیمار استفاده خواهد کرد، از جمله بررسی کردن حواس، رفلکس‌ها و عصب‌های بیمار.

معاینات تصویری

اگر بیمار دچار سردردهای غیرمعمول یا پیچیده‌ای باشد و یا موردی غیرعادی در معاینات مشاهده شود، پزشک ممکن است معاینات دیگری را برای مشخص کردن وجود علت‌هایی جدی برای سردرد مانند تومور مغزی یا آنوریسم توصیه کند.

روش‌های تصویربرداری مغزی رایج عبارت‌اند از:

  1.  سی ‌تی ‌اسکن:
    این روش تصویربرداری از یک سری اشعه‌ی X برای ایجاد تصاویر مقطع عرضی از مغز بیمار استفاده می‌کند.
  2.  ام آر آی MRI:
    این روش تصویربرداری از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویری کامل‌تر از مغز و عروق خونی استفاده می‌کند.

آیا سردرد خوشه ای درمان می شود؟

هیچ درمانی برای سردردهای خوشه ای وجود ندارد و هدف از درمان تنها کاهش شدت درد، کوتاه‌تر کردن دوره‌ سردرد و جلوگیری از حملات می‌باشد.

از آنجایی‌که سردردهای کلاستر به‌طور ناگهانی بروز می‌کند و ممکن است در مدت کوتاهی فروکش کند، ارزیابی و درمان درد سردرد خوشه ای دشوار خواهد بود و به درمان‌ها و داروهایی با سرعت عمل بالا نیاز دارد.

درمان سردرد خوشه ای

پیشگیری از سردرد خوشه ای یا کلاستر

درمان‌های پیشگیرانه در آغاز شروع دوره خوشه‌ای و با هدف خنثی کردن حملات آغاز می‌شوند. روش‌های درمانی که در پایین به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، روش های موثر برای پیشگیری از سردرد های خوشه ای و  سردردهای حاد هستند.

راههای پیشگیری سردرد کلاستر یا خوشه ای عبارتند از:

  1. اکسیژن ‌تراپی
  2. تریپتان‌ها
  3. اکترئوتید
  4. بی‌حسی موضعی
  5. دی هیدروارگوتامین
  6. بلاک کننده‌های کانال کلسیم
  7. کورتیکوستروئیدها
  8. کربنات لیتیوم
  9. بلاک عصبی
  10. ملاتونین

اکسیژن ‌تراپی

تنفس ۱۰۰ درصدی اکسیژن از طریق یک ماسک با حداقل سرعت، یعنی حداقل ۱۲ لیتر در دقیقه می‌تواند به‌ طور چشمگیری سبب تسکین سردرد کلاستر در اکثر بیماران شود. اثرات این روش ایمن و کم‌هزینه را می‌توان در طی ۱۵ دقیقه احساس کرد.

تریپتان‌ها

نوع تزریقی سوماتریپین (لمیترکس) که معمولا برای درمان میگرن استفاده می‌شود، همچنین مؤثر برای درمان سردرد خوشه‌ ای حاد می‌باشد.

اکترئوتید

اکترئوتید (ساندستاتین)، یک نسخه ترکیبی و قابل تزریق از سوماتستاتین هورمون مغزی است و موثر جهت درمان سردردهای کلاستر در برخی افراد می‌باشد.

بی‌حسی موضعی

اثر بی‌حس‌کننده مواد بی‌حسی موضعی مانند لیدوکائین (زایلوکائین) که از طریق بینی مصرف می‌شود، ممکن است برای درمان سردردهای خوشه‌ای در برخی افراد مؤثر باشد.

دی هیدروارگوتامین

نوع تزریقی دی هیدروارگوتامین می‌تواند مسکنی مؤثر برای برخی افراد مبتلا به سردرد کلاستر باشد.

بلاک کننده‌های کانال کلسیم

وراپامیل (کلان Calan، ورلان Verelan، دیگر عامل‌ها) که یک عامل بلاک کننده کانال کلسیم است، اولین گزینه برای پیشگیری از سردرد خوشه‌ ای می‌باشد. وراپامیل را می‌توان با داروهای دیگر مصرف کرد. گاهی برای کنترل سردرد خوشه‌ای مزمن باید از این دارو در بلندمدت استفاده شود.

کورتیکوستروئیدها

داروهای ضدالتهاب بنام کورتیکوستروئیدها، مانند پردنیسون، داروهای پیشگیری ‌کننده‌ای با سرعت عمل بالایی هستند که ممکن است برای بسیاری از افراد مبتلا به سردردهای خوشه‌ای موثر واقع شوند.

کربنات لیتیوم

در صورتی‌ که داروهای دیگر قادر به جلوگیری از سردردها نباشند، کربنات لیتیوم که برای درمان اختلال دوقطبی استفاده می‌شود که ممکن است برای جلوگیری از سردرد خوشه‌ای مزمن موثر باشد.

بلاک عصبی

تزریق یک عامل بی‌حسی و کوستروئید در ناحیه اطراف عصب پس‌سری، واقع ‌شده در پشت سر، ممکن است سردرد خوشه‌ ای مزمن را تسکین دهد. تزریق یک بلوک عصبی در پس سر ممکن است برای تسکین موقتی سردرد موثر باشد تا وقتی‌که داروهای پیشگیری بلندمدت اثر کنند.

ملاتونین و کاهش تعداد دفعات بروز سردرد

مطالعات صورت گرفته روی تعدادی از بیماران نشان داده‌اند که مصرف ۱۰ میلی‌گرم ملاتونین در غروب می‌تواند تعداد دفعات بروز سردرد خوشه‌ای را کاهش دهد. دیگر داروهای پیشگیرانه که برای سردرد کلاستر استفاده می‌شوند شامل داروهای ضد تشنج از جمله تپیرامات (توپاماکس، کوادکسی ایکس ار) می‌شود.

جراحی

 پزشکان به ‌ندرت ممکن است روش‌های جراحی را برای برخی بیماران مبتلا به سردرد خوشه‌ ای توصیه کنند، این روش مناسب بیمارانی است که با داروهای تهاجمی تسکین نمی‌یابند یا کسانی که توانایی تحمل داروها یا عوارضشان را ندارند.

درمان سردرد خوشه ای با تحریک عمیق مغز

تحریک عمیق مغز برای درمان سردرد خوشه ای یک روش مؤثر است اما هنوز تأثیر درمانی آن برای بیمارانی که نسبت به درمان‌های دیگر واکنشی نشان نمی‌دهند، ثابت نشده است. از آنجایی‌که این روش شامل کاشت الکترودهایی در عمق مغز می‌باشد، ممکن است خطرات قابل ‌توجهی را مانند عفونت یا خونریزی مغزی، در پی داشته باشد.

برای سردرد به چه دکتری مراجعه کنم؟

برای سردرد باید به دکتر متخصص مغز و اعصاب تهران مراجعه کنید. تخصص مغز و اعصاب تنها رشته‌ای است که به صورت تخصصی درمان انواع سردرد شامل سردرد خوشه‌ای (کلاستر)، سردرد سینوزیتی، سردرد میگرنی، سردرد عصبی (تنشی) و … فعالیت می‌کند. دکتر سردرد با در نظر گرفتن شرایط و علائم بیمار، مناسب‌ترین راهکار و روش را برای درمان ارائه می‌دهد.

بهترین دکتر برای سردرد در تهران کیست؟

بهترین دکتر سردرد در تهران کسی است که به سخنان بیمار کاملا گوش داده و علائم او را با در نظر گرفتن شرایطی که دارد بررسی نماید. پس از معاینه کامل بیمار و یافتن علت اصلی سردرد توسط پزشک مغز و اعصاب، از بهترین و مناسب‌ترین روشهای درمانی استفاده می‌شود تا بهبودی بیمار هر چه سریعتر به دست آید.



:: برچسب‌ها: سردرد , خوشه ای , کلاستر ,
:: بازدید از این مطلب : 78
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 2 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

نوروپاتی یا اختلال حس، بیماری است که در اثر آسیب به اعصاب محیطی باعث ایجاد حساسیت شدید به لمس و ضعف عضلانی می‌شود. یکی از دلایل نوروپاتی بیماری دیابت است.

نوروپاتی چیست و علائم آن کدامند؟

بیماری نوروپاتی که به آن نوروپاتی محیطی نیز گفته می‌شود، در اثر آسیب‌دیدگی اعصاب محیطی بروز می‌کند. سیستم اعصاب محیطی وظیفه انتقال اطلاعات از مغز و ستون فقرات (سیستم اعصاب مرکزی) به بقیه قسمت‌های بدن را بر عهده دارد.

علائم نوروپاتی محیطی معمولا شامل ضعف، بی‌حسی و درد در دست و پا می‌باشد. این بیماری می‌تواند سایر قسمت‌های بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

بیماری نوروپاتی محیطی ممکن است در اثر جراحات ناشی از ضربه، عفونت، مشکلات متابولیسمی، دلایل ارثی و قرارگرفتن در معرض داروهای سمی ایجاد شود. یکی از شایع‌ترین دلایل نوروپاتی محیطی دیابت قندی است که منجر به ایجاد نوروپاتی دیابتی می‌شود.

آیا بیماری نوروپاتی خطرناک است؟

به‌طور کلی افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی به علائمی مثل تیرکشیدن، سوزش یا مورمور شدن بدن دچار می‌شوند. در بسیاری از موارد این علائم بهبود می‌یابند، به‌خصوص‌ اگر علت آنها یک بیماری قابل درمان باشد. همچنین مصرف دارو می‌توانند درد ناشی از نوروپاتی محیطی را کاهش دهد.

درصورت بروز هرگونه علائم مورمور شدن غیرمعمول، ضعف یا در دست و پا، به پزشک متخصص مراجعه کنید. تشخیص و درمان نوروپاتی محیطی شانس کنترل علائم و پیشگیری از آسیب بیشتر به عصب های محیطی را به همراه دارد. پزشک متخصص پس از تشخیص صحیح و براساس علائم بیماری می‌تواند بهترین درمان را پیشنهاد کند.

بیماری نوروپاتی

علت نوروپاتی محیطی چیست؟

دلابل ابتلا به نوروپاتی ممکن است به دلیل بیماری دیگری باشد. بیماری‌هایی که منجر به نوروپاتی می‌شوند عبارتند از:

  • بیماری‌های خود ایمنی
  • دیابت
  • قرار گرفتن در معرض مواد سمی
  • مصرف دارو
  • عفونت
  • اختلا‌های وراثتی
  • ضربه ناگهانی یا وارد شدن فشار بر عصب
  • تومور
  • کمبود ویتامین
  • اختلالات مغز استخوان
  • سایر بیماری‌ها

بیماری‌های خودایمنی که باعث نوروپاتی می‌شوند

این بیماری‌ها شامل سندروم شوگرن، لوپوس، ورم رماتیسمی، سندروم گیلن‌بار، پلی‌نوروپاتی دمیلینه‌کننده التهابی و مزمن و واسکولیت نکروزان می‌شوند.

دیابت و نوروپاتی

بیش از نیمی از افراد مبتلا به دیابت به نوعی از نوروپاتی عصبی دچار هستند.

قرارگرفتن در معرض مواد سمی و ابتلا به نوروپاتی

مواد سمی شامل فلزات سنگین و مواد شیمیایی می‌شوند.

ابتلا به نوروپاتی محیطی در اثر مصرف برخی از داروها

داروهای خاص مخصوصا آنهایی که برای درمان سرطان تجویز می‌شوند (شیمی‌درمانی) ممکن است علت ابتلا به نوروپاتی باشند.

بیماری نوروپاتی ناشی از عفونت‌ها

عفونت‌هایی که باعث مبتلا شدن به بیماری نوروپاتی می‌شوند شامل عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی از جمله بیماری لایم، زونا (بیماری ویروسی اعصاب)، ویروس اپشتین‌بار، هپاتیت C، جذام، دیفتری و ایدز هستند.

نقش اختلا‌ل‌های وراثتی در ابتلا به نوروپاتی

اختلال‌هایی همچون بیماری شارکو ماری توث جزء انواع نوروپاتی موروثی محسوب می‌شوند.

ضربه ناگهانی یا وارد شدن فشار بر عصب

آسیب‌دیدگی ناشی از برخورد با وسایل‌نقلیه موتوری، افتادن و یا آسیب‌های ورزشی می‌توانند به اعصاب محیطی آسیب وارد کنند و یا آنها را وخیم‌تر کنند. فشار عصبی ممکن است بر اثر گچ گرفتن قسمتی از اندام بدن، استفاده از عصا یا چوبدستی و یا تایپ‌کردن زیاد بروز کند.

تومور و نوروپاتی

تومورهای سرطانی خوش‌خیم و بدخیم می‌توانند بر روی عصب‌ها رشد کنند یا به آنها فشار وارد کنند. همچنین پلی‌نوروپاتی ممکن است درنتیجه برخی سرطان‌های مربوط به واکنش ایمنی بدن بوجود آیند. این بیماری‌ها نوعی از سندروم پارانئوپلاستیک به حساب می‌آیند.

ارتباط بین کمبود ویتامین و ابتلا به نوروپاتی

ویتامین‌های B مانند B1، B6، B12، ویتامین E و نیاسین نقش حیاتی بر سلامت اعصاب ایفا می‌کنند. کمبود این ویتامین‌ها در بدن ممکن است منجر به نوروپاتی در بدن شود.

نوروپاتی محیطی در اثر اختلالات مغز استخوان

این اختلال‌ها شامل وجود پروتئین غیرطبیعی در خون (گاموپاتی مونو کلونال) نوعی سرطان استخوانی (میلوما استئوکلروتیک)، لنفوم و امیلوئیدوز می‌شوند.

سایر بیماری‌هایی که باعث ایجاد نوروپاتی محیطی می‌شوند

بیماری‌هایی همچون بیماری کبدی و کلیوی، اختلال‌های بافت ارتباطی و کم‌کاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) باعث نوروپاتی محیطی می‌شوند.

لازم به ذکر است که در تعدادی از موارد علت بیماری‌ معلوم نیست (ایدیوپاتیک).

علائم نوروپاتی محیطی چیست؟

نشانه‌ها و علائم نوروپاتی محیطی عبارتند از:

  • بروز تدریجی بی‌حسی، سوزش یا مورمور شدن دست و پاها که ممکن است به قسمت‌های بالایی پا و بازوها نیز کشیده شود.
  • احساس درد شدید، گزگز شدن، تیر کشیدن، یا سوزش
  • حساسیت شدید داشتن به لمس اشیاء
  • عدم حفظ تعادل و احتمال زمین خوردن
  • ضعف عضلانی و یا فلج درصورتی‌که اعصاب حرکتی آسیب دیده باشند.

اختلال نوروپاتی محیطی ممکن است یک عصب (مونونوروپاتی)، دو یا چند عصب (مونونوروپاتی مولتی‌پلکس) یا تعداد زیادی عصب در قسمت‌های مختلف بدن (پلی‌نوروپاتی) را تحت تاثیر قرار دهد.

سندروم تونل کارپ نمونه‌ای از بیماری مونونوروپاتی است. اکثر بیماران دارای اختلال نوروپاتی محیطی دچار پلی‌نوروپاتی هستند.

عوارض نوروپاتی محیطی

عوارض بیماری نوروپاتی عبارتند از:

  • سوختگی و آسیب‌دیدگی پوست
  • عفونت
  • زمین‌خوردن

سوختگی و آسیب‌دیدگی پوست

ممکن است بیمار براثر بی‌حس شدن پوست قادر به تشخیص تغییرات دمایی یا درد در بخش‌هایی از بدن خود نباشد.

عفونت

احتمال دارد به‌خاطر بی‌حس بودن پا و سایر بخش‌های بدن متوجه وارد شدن آسیب به آنها نشوید. این قسمت‌ها را به‌طور منظم چک کنید و صدمات جزئی را قبل از عفونی شدن درمان کنید، بخصوص‌اگر بیمار به دیابت قندی مبتلا باشد.

زمین خوردن

ضعف و از دست رفتن احساس با عدم تعادل و زمین خوردن در ارتباط هستند.

روش های تشخیص نوروپاتی محیطی کدامند؟

دلایل احتمالی زیادی برای نوروپاتی محیطی مطرح است. علاوه‌بر آزمایشات فیزیکی مانند آزمایش‌خون، معمولا برای تشخیص بیماری نوروپاتی به موراد زیر نیاز است:

  • سوابق کامل پزشکی
  • معاینه مغز و اعصاب
  • آزمایشات خون
  • عکس‌برداری
  • آزمایشات عملکرد اعصاب
  • تست سایر عملکردهای عصب
  • بیوپسی عصب
  • بیوپسی پوست

بررسی سوابق کامل پزشکی

پزشک به بررسی سوابق پزشکی از جمله علائم بیماری، سبک زندگی، قرارگرفتن در معرض مواد سمی و سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری‌های دستگاه عصبی می‌پردازد.

معاینه مغز و اعصاب در تشخیص نوروپاتی

احتمالا پزشک رفلکس تاندون، قدرت عضلانی، توانایی بیمار در حس برخی هیجانات، و حالت قرارگیری بدن و هماهنگی آنها را مورد بررسی قرار می‌دهد.

آزمایشات خون و تشخیص اختلال نوروپاتی محیطی

این آزمایشات می‌توانند کمبود ویتامین، دیابت، عملکرد غیرطبیعی سیستم ایمنی و سایر نشانه‌های بیماری‌هایی که از علل نوروپاتی محیطی به شمار می‌روند را تشخیص دهند.

عکس‌برداری

سی‌تی‌اسکن و ام‌ آر‌ آی می‌توانند بیرون‌زدگی دیسک، تومورها و سایر ناهنجاری‌هایی که باعث مریضی نوروپاتی می‌شوند را نشان دهند.

آزمایشات عملکرد اعصاب

الکترومیوگرافی برای تشخیص آسیب عصبی یک سری فعالیت‌های الکتریکی در ماهیچه‌های بدن بیمار را ثبت می‌کند. روش کار بدین صورت است که سیستم ردیاب سیگنال‌های الکتریکی را به یک عصب ارسال می‌کند و الکترود قرارگرفته در مجاور مسیر اعصاب، واکنش عصب به سیگنال‌ها را ثبت می‌کند (مطالعات رسانایی عصب).

تست سایر عملکردهای عصب

بررسی رفلکس خودکار که نحوه فعالیت رشته‌های عصبی خودکار را ثبت می‌کند، تست تعریق و تست حواس که به ترتیب نحوه واکنش بیمار به لمس، لرزش، سرما و گرما را ثبت می‌کنند، از جمله این آزمایشات هستند.

روش بیوپسی عصب برای تشخص ابتلا به نوروپاتی

این روش مستلزم برداشتن بخش کوچکی از عصب، معمولا عصب حسی، به منظور بررسی ناهنجاری‌ها می‌باشد.

روش بیوپسی پوست جهت تشخص نوروپاتی

پزشک بخش کوچکی از پوست را به منظور بررسی کاهش پایانه‌های عصبی جدا می‌کند.

درمان نوروپاتی محیطی چگونه است؟

مدیریت عوامل مسبب نوروپاتی و برطرف کردن این علائم از اهداف درمان نوروپاتی به حساب می‌آیند. درصورتی‌که تست‌های آزمایشگاهی هیچ بیماری دیگری را نشان ندهند، احتمالا پزشک به بیمار وقت می‌دهد به این امید که علائم نوروپاتی بهبود یابد.

علاوه بر داروهایی که برای درمان نوروپاتی و بیماری‌های مرتبط با نوروپاتی محیطی استفاده می‌شوند، برخی داروهای مناسب جهت تسکین علائم و نشانه های نوروپاتی محیطی عبارتند از:

  • داروهای مسکن
  • داروهای ضدحمله
  • درمان‌های موضعی
  • داروهای ضدافسردگی

درمان نوروپاتی محیطی

داروهای مسکن برای تسکین نوروپاتی محیطی

داروهایی که بدون نسخه تجویز می‌شوند، مانند داروهای غیراستروئیدی و ضدالتهاب، می‌توانند علائم خفیف را برطرف کنند. درمورد علائم شدید نوروپاتی معمولا پزشک داروهای قوی‌تری تجویز می‌کند. از این‌رو این داروها تنها زمانی تجویز می‌شوند که سایر روش‌های درمانی جواب ندهند.

داروهای ضدحمله جهت درمان نوروپاتی

داروهایی مثل گاباپنتین (گرایلی، نوروپنتین) و پرگابالین (لیریکا) که به قصد درمان بیماری صرع تولید می‌شوند، تسکین‌دهنده درد عصبی هستند. عوارض جانبی این داروها ممکن است شامل سرگیجه و خوب‌آلودگی باشد.

درمان‌های موضعی

کرم کاپسایسین، حاوی ماده‌ای است که در فلفل قرمز یافت می‌شود و می‌تواند علائم نوروپاتی محیطی را به میزان ناچیزی بهبود بخشد. ممکن است بیمار دچار سوزش و التهاب در محل مالیدن کرم شود، اما این علائم به مرور زمان کاهش می‌یابد.

هرچند برخی بیماران طاقت تحمل این علائم را ندارند. روش درمانی دیگر استفاده از ژل‌های لیدوکائین است که برای تسکین درد بر روی پوست بیمار مالیده می‌شود. خواب‌آلودگی، سرگیجه و بی‌حسی در محل استعمال ژل از عوارض جانبی دارو است.

تاثیر داروهای ضدافسردگی در درمان بیماری نوروپاتی

ثابت شده است برخی از داروهای ضدافسردگی سه‌حلقه‌ای مانند امی‌تریپتیلین، دوکسپین و نورتریپتیلین با مداخله در فرآیندهای شیمیایی مغز و ستون فقرات بیمار که مسبب بروز درد هستند، باعث تسکین درد شده و می‌توان از آن‌ها به عنوان داروی درمان نوروپاتی محیطی استفاده کرد.

داروی بازدارنده باز جذب سروتونین و نوراپی نفرین بنام دولوکستین (سیمبالتا) و داروی ضدافسردگی و دیر رهش بنام ونلافاکسین نیز در تسکین دردهای نوروپاتی ناشی از دیابت کاربرد دارند. عوارض جانبی این داروها عبارتند از خشکی دهان، تهوع، خواب‌آلودگی، سرگیجه، کاهش اشتها و یبوست.

ممکن است روش‌ها و درمان‌های گوناگونی به رفع علائم بیماری نوروپاتی محیطی کمک کنند. این روش‌ها عبارتند از:

  • تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS)
  • تبادل پلاسما و گلوبین ایمنی درون وریدی
  • طب فیزیکی
  • جراحی
  • طب سوزنی
  • گیاهان دارویی
  • آمینواسیدها

تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS)

شیوه کار بدین صورت است که از تعدادی الکترود برای ارسال جریان الکتریکی خفیف در فرکانس‌های مختلف به پوست بیمار استفاده می‌شود. این روش درمانی نوروپاتی باید به مدت ۳۰ دقیقه و طی یک ماه مورد استفاده قرار گیرد.

تبادل پلاسما و گلوبین ایمنی درون وریدی

بیماران مبتلا به نوعی خاص از بیماری‌های التهابی می‌توانند از این روش درمانی استفاده کنند چراکه به کاهش فعالیت سیستمی ایمنی کمک می‌کند. تبادل پلاسما هم شامل برداشتن خون و سپس برداشت پادتن‌ها و سایر پروتئین‌ها از خون و بازگرداندن خون به بدن می‌شود.

از طریق روش درمانی گلوبین ایمنی، ممکن است بیمار میزان زیادی پروتئین را دریافت کند که به عنوان پادتن عمل می‌کنند (ایمونوگلوبین‌ها).

طب فیزیکی و درمان اختلال نوروپاتی

درصورتی‌که بیمار دچار ضعف عضلانی باشد، طب فیزیکی به بهبود حرکت‌تان کمک می‌کند. همچنین ممکن است به واکر، آتل‌بندی، عصا و ویلچر نیاز داشته باشد.

عمل جراحی برای درمان نوروپاتی

درصورتی‌ که علت نوروپاتی وارد آمدن فشار بر اعصاب باشد مثل فشار ناشی از تومور، احتمالا برای کاهش فشار به جراحی نیاز است.

درمان نوروپاتی با روش‌های مکمل

برخی افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی سایر روش‌های درمانی مکمل جهت تسکین درد را امتحان می‌کنند. با آن‌که محققان این تکنیک‌های درمانی را به اندازه داروها مطالعه نکرده‌اند، ولی درمان‌های زیر نشانه‌هایی از امید را در خود دارند.

  • طب سوزنی
  • الفا لیپوئیک اسید
  • درمان نوروپاتی محیطی با گیاهان دارویی
  • آمینواسیدها

درمان نوروپاتی با طب سوزنی

وارد کردن تعدادی سوزن باریک در قسمت‌های مختلف بدن بیمار می‌تواند به تسکین علائم نوروپاتی کمک کند. احتمال دارد قبل از بهبود علائم به چندین جلسه درمانی نیاز باشد. زمانی‌که این روش توسط یک متخصص حرفه‌ای و با استفاده از سوزن‌های استریل‌شده انجام شود، کاملا بی‌خطر است.

الفا لیپوئیک اسید

این روش طی چندین سال به عنوان روش درمان نوروپاتی محیطی به کار برده شده است. درخصوص مصرف این ماده با پزشک مشورت کنید چراکه ممکن است بر سطح قند خون تاثیرگذار باشد. معده درد و حساسیت پوستی از دیگر عوارض جانبی این روش هستند.

درمان نوروپاتی محیطی با گیاهان دارویی

برخی گیاهان دارویی مانند روغن گل پامچال می‌توانند علائم بیماری نوروپاتی محیطی در بیماران مبتلا به دیابت را کاهش دهند. تعدادی از گیاهان دارویی با داروهای دیگر سازگاری ندارند پس پیشنهاد می‌شود پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

آمینواسیدها

آمینواسیدها مثل استیل ال کارنیتین به نفع بیماران دیابتی و افرادی است که شیمی‌درمانی انجام می‌دهند. تهوع و استفراغ از عوارض جانبی بیماری این روش هستند.



:: برچسب‌ها: درمان , بیماری , نوروپاتی ,
:: بازدید از این مطلب : 55
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 2 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

لرزش بدن ممکن است در هر شرایطی و برای هر فردی ایجاد شود. در بیشتر موارد لرزش دست یک واکنش فیزیکی به عوامل بیرونی نظیر سرما، ترس، خشم و رفتارهای دیگر است. اما لرزش بدن ممکن است ریشه عصبی داشته باشد که در این موارد لازم است فرد به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند.

رعشه یا لرزش دست و پا چیست و چه نشانه‌هایی دارد؟

لرزش دست و پا در اصطلاح پزشکی رعشه نامیده می‌شود. رعشه به اختلال نورولوژیکی سیستم عصبی گفته می‌شود که باعث لرزش بدن می‌شود. رعشه معمولا به صورت لرزش ریتمیک و غیر ارادی بدن نمایان می‌شود.

رعشه می‌تواند در هر یک از نقاط بدن ایجاد شود اما معمولا لرزش دست شایع‌تر است، به‌ ویژه زمانی که فرد کارهای ساده‌ای مانند آب خوردن یا بستن بند کفش را انجام می‌دهد، لرزش دست بیشتری احساس می‌کند.

به طور کلی لرزش دست یک وضعیت خطرناک نیست اما با گذر زمان ممکن است بدتر شود و در برخی افراد تبدیل به رعشه شدید گردد. لرزش شدید بدن و یا لرزش اساسی دست در برخی از موارد ممکن است با بیماری پارکینسون اشتباه گرفته شود. تجویز دارو، فیزیوتراپی و انجام عمل جراحی در زمره اقدامات درمانی رعشه شدید قرار دارند.

عوارض لرزش بدن

اگر‌ رعشه شدید شود، بیمار نمی‌تواند به راحتی فنجان یا لیوان را در دست خود نگه دارد، به طور طبیعی غذا بخورد، صورتش را اصلاح یا آرایش کند. اگر رعشه بر زبان یا بخش‌های مربوط به صدا تاثیر بگذارد حرف زدن بیمار مختل می‌شود.

رعشه همچنین می‌تواند برای تعداد زیادی از افراد، عواقب اجتماعی و روانی جدی به همراه داشته باشد. اگر رعشه به اندازه‌ای بر زندگی بیمار تاثیر بگذارد که نتواند همانند قبل کارهای خود را انجام دهد یا زندگی‌اش را ادامه دهد، باید به متخصص مراجعه کند. پزشک بر اساس موقعیت بیمار و شدت بیماری او، اقدامات درمانی لازم را تجویز می‌کند.

دلایل لرزش بدن

جهش ژن یکی از عوامل ایجاد رعشه در نیمی از بیماران است، اما هنوز ژنی که جهش می‌یابد شناسایی نشده است. به این نوع لرزش در بدن فرد اصطلاحا رعشه ارثی گفته می‌شود که هنوز علت آن در برخی از افراد مشخص نیست.

دو فاکتور مهم شناخته شده برای لرزش اساسی بدن عبارتند از:

  • جهش ژنی
  • سن

لرزش اساسی بدن ناشی از جهش ژنی

رعشه ارثی ناشی از اختلال کروموزوم‌های غیر جنسی است. اگر یکی از والدین این ژن معیوب را داشته باشد می‌تواند آن را به فرزند خود منتقل کند. همچنین اگر یکی از والدین دارای جهش ژنی برای رعشه اساسی باشند، شانس آنکه فرزند آنها نیز این اختلال را به ارث ببرد ۵۰ درصد است.

نقش سن فرد در لرزش اساسی بدن

سن می‌تواند نقش مهمی در ایجاد لرزش اساسی در بدن فرد داشته باشد. رعشه بدن در افرادی که ۴۰ سال و بالاتر از ۴۰ سال سن دارند بسیار شایع است.

علائم لرزش دست و پا

علائم و نشانه های رعشه اساسی در بدن متفاوت است. برخی از این علائم عبارتند از:

  • معمولا به تدریج در یک طرف از بدن شروع می‌شود‌.
  • با حرکت کردن بدتر می‌شود.
  • معمولا در ابتدا یکی از هر دو دست را درگیر می‌کند.
  • می‌تواند شامل حرکت سر به سمت پایین یا بالا باشد.

عواملی که باعث تشدید رعشه می‌شوند

عواملی که باعث می‌شوند لرزش بدن در فرد تشدید یابد به شرح زیر است:

  • تنش عاطفی با استرس شدید
  • خستگی
  • مصرف کافئین
  • افزایش دما

تفاوت رعشه با بیماری پارکینسون

تعداد زیادی از افراد، رعشه را به بیماری پارکینسون نسبت می‌دهند، اما این دو مساله کاملا با یکدیگر متفاوت‌اند.

تفاوت لرزش بدن با پارکینسون در موارد زیر است:

  • زمان بندی رعشه‌ها
  • بیماری‌های مرتبط
  • نقاط درگیر‌ بدن

تفاوت رعشه و پارکینسون در زمان‌بندی لرزش ها

لرزش دست معمولا زمانی شروع می‌شود که بیمار از دست‌هایش استفاده کند. اما رعشه ناشی از بیماری پارکینسون دائمی است و حتی هنگامی که بیماردر حال استراحت است و از دست‌هایش استفاده نمی‌کند لرزش دارد.

تفاوت در بیماری‌های مرتبط ناشی از لرزش بدن و پارکینسون

رعشه باعث ایجاد سایر مشکلات مربوط به سلامت نمی‌شود، اما بیماری پارکینسون با کندی حرکت، بی‌قراری و خمیدگی بدن ‌همراه است. معمولا افرادی که دچار رعشه اساسی هستند از علائم عصبی دیگری مانند بی قراری رنج می‌برند.

تفاوت در نقاطی از بدن که به واسطه لرزش بدن و پارکینسون درگیر می‌شوند

رعشه اساسی عمدتا بر دست‌های بیمار و صدای او تاثیر می‌گذارد. رعشه ناشی از بیماری پارکینسون معمولا در دست‌ها شروع می‌شود و پاها، چانه‌ و سایر اعضای بدن را گرفتار می‌کند.

نحوه تشخیص رعشه

تشخیص رعشه اساسی شامل بررسی پیشینه پزشکی بیمار، سابقه خانوادگی، علائم و نشانه‌ها و انجام معاینات فیزیکی است. هیچ‌گونه آزمایش پزشکی برای تشخیص لرزش اساسی دست و پا وجود ندارد.

معمولا پزشک برای تشخیص رعشه، بیماری‌هایی که باعث ایجاد علائم می‌شوند را رد می‌کند و بدین منظور برسی اعصاب و روان فرد ضرروری است. مواردی که باید ارزیابی شود به شرح زیر است:

  1. بررسی اعصاب
  2. تست‌های آزمایشگاهی
  3. تست‌های مربوط به عملکرد بیمار

بررسی اعصاب

  • عکس العمل تاتدون
  • قدرت و کشیدگی عضله
  • توانایی حس کردن برخی از احساسات خاص
  • وضعیت بدن و هماهنگی
  • راه رفتن

تست‌های آزمایشگاهی

علاوه بر این از بیمار نمونه ادرار و خون گرفته می‌شود و برای تشخیص برخی از فاکتورها مورد بررسی قرار می‌گیرد.

این فاکتورها عبارتند از:

  • بیماری تیروئید
  • مشکلات متابولیکی
  • عوارض جانبی مواد مخدر
  • سطح مواد شیمیایی که باعث لرزش بدن می‌شوند.

تست‌های مربوط به عملکرد بیمار

پزشک ممکن است برای ارزیابی لرزش بدن از بیمار بخواهد:

  • یک لیوان آب بنوشد.
  • بازوهایش را به سمت بیرون بکشد.
  • کلمه ای را بنویسد.
  • یک تصویر مارپیچ را رسم کند.

اگر پزشک هنوز درباره آن‌که لرزش بیمار یک لرزش اساسی یا ناشی از بیماری پارکینسون است اطمینان نداشته باشد انجام اسکن انتقال دهنده دوپامین را برای بیمار تجویز می‌کند. این نوع اسکن می‌تواند تفاوت‌های بین این دو نوع لرزش را نشان دهد.

درمان لرزش بدن یا رعشه چیست؟

در برخی از افراد در صورتی که علائم رعشه شدید نباشد، درمان ضروری نخواهد بود. اما اگر رعشه دست و پا باعث شود بیمار نتواند به خوبی کار یا فعالیت‌های روزمره‌اش را انجام دهد باید اقدام درمانی مناسب برای او در نظر گرفته شود.

برای درمان لرزش بدن چه داروها و اقداماتی تجویز می‌شود؟

پزشکان برای درمان لرزش بدن درمان های دارویی و حرکتی تجویز می‌کنند.

درمان های دارویی لرزش بدن

درمان های دارویی لرزش بدن عبارتند از:

  • بتابلاکرها
  • داروهای ضد صرع
  • آرام بخش‌ها

دارو برای درمان لرزش بدن و رعشه

بتابلاکرها

از این داروها معمولا برای درمان پرفشاری خون استفاده می‌شود. بتابلاکرها مانند پروپرانول در برخی از افراد به کاهش لرزش بدن کمک می‌کند. اگر‌ بیمار آسم یا بیماری‌های قلبی داشته باشد تجویز بتابلاکرها گزینه مناسبی نخواهد بود. خستگی، احساس سبک بودن سر، یا بیماری‌های قلبی از جمله عوارض جانبی این داروها هستند‌.

داروهای ضد صرع

داروهای صرع، مانند پریمیدون (فیرولین) می‌تواند در بیماران مبتلا به رعشه که به بتابلاکرها پاسخ نمی‌دهند مفید باشد. پزشک ممکن است داروهایی مانند گاباپنتین (گرالیز ، نورونتین) و توپیرامات (توپاماکسی ، کودکسی اکسی آر) را تجویز کند. عوارض جانبی این داروها عبارتند از، خواب آلودگی و استفراغ که معمولا این علائم پس از مدت کوتاهی از بین می‌روند.

آرام بخش‌ها

ممکن است پزشک برای درمان بیمارانی که استرس و عصبانیت باعث بدتر شدن رعشه در آنها می‌شود. داروهایی مانند کلونازپام را تجوبز کند. خستگی و خواب آلودگی از عوارض جانبی این داروها هستند. باید در مصرف این داروها احتیاط کرد زیرا ممکن است بیمار به مصرف آنها عادت کند.

درمان های غیر دارویی لرزش بدن

درمان های غیر دارویی لرزش بدن شامل موارد زیر است:

  • بوتاکس
  • فیزیوتراپی
  • انجام عمل جراحی

بوتاکس

تزریق بوتاکس (سم بوتولونیوم A) می‌تواند ظرف مدت سه ماه به کاهش و بهبود لرزش بدن کمک کند. با این حال اگر از بوتاکس برای درمان لرزش دست استفاده شود، می‌تواند باعث ضعیف شدن انگشتان بیمار شود. اگر برای درمان لرزش صدا مورد استفاده قرار بگیرد، می‌تواند باعث ایجاد مشکل در فرآیند بلع و خش دار شدن صدا شود.

فیزیوتراپی

ممکن است پزشک برای درمان رعشه و لرزش دست و پا انجام فیزیوتراپی را تجویز کند. پزشک فیزیوتراپ به بیمار کمک می‌کند زندگی‌اش را با رعشه مطابقت دهد یا آنکه دستگاه‌هایی را برای کاهش عوارض جانبی رعشه بر فعالیت‌های روزمره بیمار پیشنهاد دهند که عبارتند از:

  • عینک و وسایل سنگین
  • مچ‌بند‌های سنگین
  • وسایل سنگین مخصوص نوشتن

انجام عمل جراحی

اگر رعشه بیمار بسیار شدید باشد و باعث ناتوانی بیمار شود و به داروها پاسخ ندهد، انجام عمل جراحی می‌تواند گزینه مناسبی برای درمان لرزش بدن باشد.

در این روش، پزشک الکترودهایی را درون قسمتی از مغز بیمار قرار می‌دهند که باعث لرزش بدن می‌شود. یک سیم نازک از الکترود به دستگاهی که شبیه تنظیم کننده ضربان قلب است و درون سینه بیمار کاشته شده، وصل می‌شود. این دستگاه، امواج بدون درد الکتریکی را برای قطع کردن سیگنال‌های تالاموس که باعث رعشه بیمار می‌شوند ارسال می‌کند.

عوارض عمل جراحی

عمل جراحی درمان رعشه بدن هم مانند سایر عمل‌های جراحی عوارض جانبی دارد. برخی از این عوارض عمل جراحی عبارتند از:

  • از کار افتادن تجهیزات
  • مشکلات مربوط به کنترل حرکات
  • عدم تعادل
  • مشکل در صحبت کردن
  • سردرد و ضعف

با گذر زمان یا تنظیم دستگاه، معمولا این عوارض از بین می‌روند.

اصلاح سبک زندگی و درمان های خانگی لرزش بدن

برای کاهش رعشه باید موارد زیر را رعایت کنید:

  1. پرهیز از مصرف کافئین
  2. حفظ آرامش
  3. تغییر سبک زندگی

از مصرف کافئین پرهیز کنید

کافئین و سایر محرک‌ها می‌توانند باعث افزایش رعشه شوند.

آرامش داشته باشید

استرس و عصبانیت باعث بدتر شدن رعشه می‌شوند و داشتن آرامش به بهبود آن کمک می‌کند. اگرچه بیمار نمی‌تواند استرس را از زندگی خود حذف کند، می‌تواند با استفاده از برخی تکنیک‌های خاص مانند مدیتیشن یا نوشتن، نحوه‌ی واکنش به موقعیت‌های استرس‌زا را مدیریت کند.

سبک زندگی خود را تغییر دهید

از دستی که لرزش ندارد بیش‌تر برای انجام فعالیت‌های خود استفاده‌ کنید. روش‌هایی را پیدا کنید که از نوشتن با دستی که لرزش دارد جلوگیری کنید.



:: بازدید از این مطلب : 41
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 2 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

تومور مغزی در اثر تجمع غیر عادی سلول‌‌ها در مغز ایجاد می‌شود. امروزه روشهای درمانی متنوعی برای تومورهای مغزی وجود دارد که پزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار تجویز می‌کند.

تومورهای مغزی و انواع آن

تومور مغزی توده‌ای از سلول‌های غیرعادی در مغز یا در اطراف آن است. تومور مغزی انواع بسیار متنوعی دارد. برخی از تومورهای مغزی غیر سرطانی (خوش‌خیم) بوده و برخی دیگر، تومورهای مغزی سرطانی (بدخیم) هستند.

ممکن است تومورهای مغزی از مغز شروع شده (تومورهای مغزی اولیه) یا ممکن است سرطان در هر نقطه‌ای از بدن وجود داشته باشد و به سمت مغز گسترش یابد (تومورهای مغزی ثانویه یا متاستاز). سرعت رشد تومورهای مغزی ممکن است بسیار متفاوت باشد. نرخ رشد و محل تومور مغزی در چگونگی تاثیر این عارضه بر سیستم عصبی تاثیر می‌گذارد.

روش‌های درمان تومورهای مغزی به نوع تومور و سایز و محل آن بستگی دارد. همانطور که گفته شد، تومور مغزی به دو نوع خوش‌خیم و بدخیم (سرطانی) تقسیم می‌شود و علائمی مانند سرگیجه، سردرد شدید، تهوع و اختلالات بینایی را به همراه دارد.

خوشبختانه به تازگی روش‌های بسیاری برای پیشگیری و درمان تومور مغزی وجود دارد. پس از انجام آزمایش‌های لازم مانند نمونه‌برداری، سی تی اسکن و ام آر آی و تشخیص نوع تومور در سر متخصص از روش‌هایی چون جراحی، پرتو درمانی و پرتو جراحی برای درمان تومور مغزی بهره می‌برند.

انواع تومور مغزی

عواملی که احتمال ایجاد تومورهای مغزی را افزایش می‌دهند

زمانی که به شما گفته می‌شود که تومور مغزی دارید، طبیعی است که از علت ایجاد آن نگران شوید اما هیچ کس به صورت قطعی نمی‌تواند علت تومور مغزی را تشخیص دهد. پزشکان به ندرت درمی‌یابند که چرا تومور مغزی در سر یک نفر شکل می‌گیرد و در سر یک نفر دیگر ایجاد نمی‌شود.

محققان در حال مطالعه هستند تا دریابند که افرادی که مبتلا به تومور مغزی شده‌اند در مقایسه با سایر افراد در معرض چه عواملی بوده‌اند. مطالعات نشان می‌دهد ک برخی از عواملی که احتمال ایجاد تومورهای مغزی را افزایش می‌دهند عبارتند از:

  • پرتو یونیزاسیون
  • سابقه خانوادگی

پرتو یونیزاسیون

پرتو یونیزاسیون از اشعه ایکس قوی (مانند آنچه در پرتو درمانی از دستگاه‌های بزرگ به سر تابانده می‌شود) و منابع دیگر ممکن است باعث آسیب‌دیدگی سلول‌های و ایجاد تومور مغزی شوند. احتمال ایجاد تومور مغزی مانند مننژیوم یا گلیوم در افرادی که بیشتر در معرض پرتو یونیزاسیون قرار دارند بیش از سایر افراد است.

سابقه خانوادگی

به ندرت تومور مغزی به صورت وراثتی ایجاد می‌شود. فقط در تعداد بسیار کمی از خانواده‌ها چند نفر وجود دارند که به تومورهای مغزی مبتلا هستند.

علائم تومور مغزی

علائم تومور مغزی به سایز، نوع و محل تومور بستگی دارد. این علائم ممکن است زمانی که تومور مغزی باعث فشار بر عصب شده یا به قسمتی از مغز آسیب می‌رساند ایجاد شوند.

همچنین ممکن است این علائم زمانی که تومور جریان مایعی را که در مغز و اطراف آن در جریان است، مسدود می‌کند یا زمانی که مغز به دلیل تجمع مایعات متورم می‌شود، احساس شوند.

برخی از علائم تومورهای مغزی عبارتند از:

  • سر درد (معمولا در هنگام صبح وخیم‌تر می‌شود.)
  • حالت تهوع و استفراغ
  • تغییر در تکلم، دید یا شنوایی
  • اختلال در تعادل یا راه رفتن
  • تغییر در خلق و خو، شخصیت یا توانایی تمرکز
  • اختلال در حافظه
  • حرکات ناگهانی یا انقباض ناگهانی عضلات
  • بی‌حسی و احساس گزگز در دست‌ها و پاها

روشهای تشخیص تومور مغزی

اگر شما مشکوک به ابتلا به تومور مغزی هستید، ممکن است پزشک دستور انجام برخی آزمایش‌ها یا فرآیندها را برای شما بدهد. برخی از این آزمایش‌ها و فرآیندها برای تشخیص تومور در سر عبارتند از:

  • معاینه مغز و اعصاب
  • آزمایش‌های تصویری
  • جمع‌آوری و آزمایش نمونه بافت غیرطبیعی (بیوپسی)

معاینه مغز و اعصاب

معاینه مغز و اعصاب شامل معاینه دید، شنوایی، تعادل، هماهنگی، قدرت و واکنش‌های غیرارادی است. ناتوانی در یک یا چند قسمت از بدن نشان‌دهنده محل آسیب‌دیدگی مغز است که ممکن است به دلیل وجود تومور ایجاد شده باشد.

آزمایش‌های تصویری

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی) معمولا برای کمک به تشخیص تومورهای مغزی به کار برده می‌شود. در برخی موارد، برای مطالعات ام آر آی ممکن است رنگی از طریق سیاهرگ در بازو تزریق شود.

تعدادی از مولفه‌های اسکن ام آر آی تخصصی مانند ام آر آی فانکشنال، ام آر آی پرفیوژن و طیف‌سنجی رزونانس مغناطیسی ممکن است به پزشک در ارزیابی تومور و برنامه‌های درمانی آن کمک کند.

آزمایش‌های تصویری دیگر شامل اسکن توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) و توموگرافی انتشار پوزیترون (پی‌ای تی) می‌باشد.

جمع‌آوری و آزمایش نمونه بافت غیرطبیعی (بیوپسی)

بیوپسی به عنوان بخشی از یک عمل سرپایی برای برداشتن تومور انجام می‌شود. بیوپسی را می‌توان با استفاده از یک سوزن انجام داد. بیوپسی سوزن استرئو تاکتیک ممکن است برای تومورهای مغزی که دسترسی به آنها دشوار است یا تومرهایی که در قسمت‌های بسیار حساس مغز ایجاد شده‌اند و ممکن است در عمل‌های تهاجمی‌تر دچار آسیب‌دیدگی شوند، انجام شود.

جراح مغز و اعصاب یک سوراخ کوچک در جمجمه ایجاد می‌کند. یک سوزن ریز از طریق این سوراخ وارد مغز می‌شود. بافت با استفاده از این سوزن برداشته می‌شود. معمولا این فرآیند با کمک سی تی اسکن یا ام آر آی انجام می‌شود.

نمونه بیوپسی در زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود تا سرطانی بودن یا خوش‌خیم بودن آن مشخص شود. این اطلاعات برای تشخیص تومور مغزی و پیش‌آگهی و از آن مهم‌تر برای هدایت درمان بسیار ضروری و حیاتی است.

روش درمان تومور مغزی خوش خیم و بدخیم

نوع درمان به نوع، سایز و محل تومور و همچنین سلامت عمومی و ترجیحات شما بستگی دارد. بر این اساس راه های درمان تومور مغزی به شرح زیر است:

  • عمل جراحی
  • پرتو درمانی
  • رادیوسرجری استریوتاکتیک
  • شیمی درمانی
  • درمان‌های دارویی هدفمند

عمل جراحی برداشتن تومور مغزی

اگر تومور در محلی ایجاد شده باشد که دسترسی به آن برای انجام عمل جراحی وجود داشته باشد، جراح هر مقدار از تومور را که بتواند برمی‌دارد. در برخی موارد، تومورها کوچک بوده و به راحتی از بافت اطراف مغز جدا می‌شوند، در این حالت جراح کل تومور را برمی‌دارد.

در موارد دیگر، تومورها را نمی‌توان از بافت اطراف آنها جدا کرد یا آنها در نزدیک قسمت‌های حساس مغز شکل گرفته‌اند که باعث می‌شود خطرات احتمالی ناشی از جراحی افزایش یابد.

جراحی تومور مغزی

پزشک در این گونه وضعیت‌ها هر مقدار از تومور مغزی را که بتواند بدون ایجاد خطر بردارد برمی‌دارد. حتی با برداشت قسمتی از تومور مغزی نیز نشانه‌ها و علائم بیماری شما کاهش می‌یابد.

عمل جراحی تومور مغزی با خطرات احتمالی مانند عفونت و خونریزی همراه است. عوامل خطرآفرین دیگر به محل شکل‌گیری تومور مغزی در سر بستگی دارد. برای مثال، جراحی تومور مغزی در نزدیکی عصب‌ها متصل به چشم ممکن است احتمال کوری را افزایش دهد.

درمان تومور مغزی با پرتو درمانی

در پرتو درمانی از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس یا پروتون‌ها برای از بین بردن سلول‌های تومور مغزی استفاده می‌شود. پرتودرمانی ممکن است توسط ماشین‌هایی در خارج از بدن (پرتو درمانی خارجی) انجام شود یا در موارد بسیار نادر، پرتو در داخل بدن و در نزدیکی تومور مغزی قرار داده شود (براکی تراپی).

پرتو درمانی خارجی فقط بر قسمتی از مغز تمرکز دارد که تومور در آن ناحیه واقع شده است یا ممکن است برای همه مغز به کار گرفته شود (پرتو کل مغز). پرتو کل مغز غالبا برای درمان سرطان که از قسمت‌های دیگر بدن به مغز گسترش یافته است انجام می‌شود.

عوارض جانبی پرتودرمانی مغز به نوع و میزان اشعه‌ای که به شما تابانده می‌شود بستگی دارد. برخی عوارض جانبی که در حین پرتو درمانی یا بلافاصله پس از آن ایجاد می‌شوند عبارتند از احساس خستگی و ضعف مفرط، سر درد و تحریک پوست سر.

رادیوسرجری استریوتاکتیک

رادیوسرجری استریوتاکتیک نوعی عمل جراحی به روش قدیمی و سنتی نیست. در رادیوسرجری از پرتوهای چندگانه برای درمان بسیار متمرکز و کشتن سلول‌های تومور مغزی در یک قسمت بسیار کوچک استفاده می‌شود.

هر پرتو از اشعه، قدرت زیادی ندارد اما نقطه‌ای از تومور مغزی که همه پرتوها به آن تابانده می‌شود مقدار زیادی اشعه دریافت می‌کند تا بتواند سلول‌های تومور مغزی را از بین ببرد.

انواع مختلف تکنولوژی برای انجام رادیوسرجری و ارسال اشعه برای درمان تومور مغزی مانند چاقوی گاما یا شتاب‌دهنده خطی به کار برده می‌شوند. رادیوسرجری معمولا در یک جلسه درمانی انجام شده و در بیشتر موارد شما می‌توانید در همان روز به منزل بروید.

درمان تومور مغزی با شیمی درمانی

در شیمی درمانی از دارو برای از بین بردن سلول‌های تومور مغزی استفاده می‌شود. داروهای شیمی درمانی ممکن است به شکل قرص‌های خوراکی یا تزریق در ورید استفاده شوند. داروی مورد استفاده در شیمی درمانی که غالبا برای درمان تومور مغزی به‌کار برده می‌شود تموزولامید (تمودور) است که به شکل قرص مصرف می‌شود.

بسیاری از داروهای دیگر نیز برای شیمی درمانی موجود است و ممکن است متناسب با نوع سرطان تجویز شوند. عوارض جانبی شیمی درمانی به نوع و میزان مصرف داروها بستگی دارد. شیمی درمان باعث ایجاد حالت تهوع، استفراغ و ریزش مو می‌شود.

درمان دارویی تومور مغزی

درمان‌های دارویی هدفمند بر ناهنجاری‌های موجود روی سلول‌های سرطانی تمرکز دارند. با متوقف کردن این ناهنجاری‌ها، درمان‌های دارویی تومور مغزی می‌تواند باعث مرگ سلول‌های سرطانی شوند. یکی از دارو درمانی‌های هدفمند برای درمان یک نوع از سرطان مغز به نام گلیوبلاستوم، بواسیزوماب (آواستین) است.

این دارو، از طریق ورید در بدن تزریق می‌شود و شکل‌گیری عروق جدید را متوقف کرده و خون‌رسانی به تومور مغزی را قطع کرده و سلول‌های تومور مغزی را از بین می‌برد.

داروی هدفمند اورولیموس (آفینیتور) برای درمان تومور خوش‌خیم مغز در افرادی که به اختلالات ژنتیکی اسکلروزیس توبروس مبتلا هستند به کار برده می‌شود. اورولیموس آنزیم‌های خون که در رشد سلول‌های سرطانی نقش دارند را مسدود می‌کند.

بهبودی پس از درمان تومور مغزی

از آنجا که تومورهای مغزی ممکن است در هر قسمتی از مغز که مهارت‌های حرکتی، گفتاری، دیداری و تفکر را کنترل می‌کنند ایجاد شوند، بازتوانی یک قسمت ضروری از دوران بهبودی است.

پزشک ممکن است شما را به سرویس‌هایی که می‌توانند به شما خدمات ارائه کنند ارجاع دهد که برخی از آنها عبارتند از:

  • درمان های فیزیکی
  • درما های شغلی
  • گفتار درمانی
  • تدریس خصوصی برای کودکان

درمان های فیزیکی

درمان‌های فیزیکی می‌توانند به شما در بازیابی توانایی‌های حرکتی و تقویت عضلانی کمک کنند.

درمان های شغلی

درمان‌های شغلی پس از بهبودی تومورهای مغزی یا بیماری‌های دیگر می‌توانند به شما در بازگشت به فعالیت روزمره مانند کار کردن کمک کنند.

گفتار درمانی

گفتار درمانی با متخصص برای اصلاح اختلالات گفتاری به شما کمک می‌کند تا اختلالات تکلمی را بهبود بخشید.

تدریس خصوصی برای کودکان

تدریس خصوصی برای کودکانی که در سن مدرسه هستند می‌تواند به کودکان در غلبه بر تغییرات حافظه و تفکر پس از ابتلا به تومورهای مغزی کمک کند.



:: برچسب‌ها: تومورهای , مغزی , بیماری , مغز ,
:: بازدید از این مطلب : 98
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 2 خرداد 1401 | نظرات ()